Sezonowy omlet z kurkami,
serkiem śmietankowym i parmezanem
porcje: 1
kalorie: 383
opis
Jedni wolą słodkie inni wytrawne. Jedno jest pewne, śniadaniem warto zaczynać każdy dzień. Jeśli jesteś z tych, którzy lubią jajka na śniadanie, mam dla ciebie idealna propozycję na aromatyczny, sezonowy omlet z kurkami i parmezanem. Kruche, duszone na maśle kurki, ostry parmezan, a wszystko na aksamitnym omlecie jajecznym. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60 g kurek
- 30 g cebuli
- 10 g masła
- 10 g parmezanu
- 5 g oliwy (1 łyżeczka)
- 30 g serka śmietankowego
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo do podania:
- szczypiorek
- rukola
- pomidorki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Kurki zasyp 1/2 łyżeczką soli, następnie zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie brud i piasek powinny opaść na dno. Kurki wyjmij z wody i osusz.
KROK 2:
Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, następnie dodaj kurki i masło, całość smaż około 5-10 minut, po tym czasie odstaw z kuchenki.
KROK 3:
Jajka wymieszaj widelcem, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
KROK 4:
Drugą patelnię rozgrzej, wlej masę jajeczną, bez mieszania usmaż omlet z obu stron, na złoty kolor.
KROK 5:
Omlet przełóż na talerz, połowę omletu posmaruj serkiem, dodaj kurki, omlet złóż na pół. Na wierzch posyp startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z rukolą i pomidorkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 383 kcal, czyli 19,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 21,4 g |
Tłuszcz | 29,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 7,4 g |
Błonnik pokarmowy | 2,1 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22% | 69.3% | 8.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Omlet z kurkami to śniadanie typowo białkowo-tłuszczowe. Jeśli lubisz, do omletu możesz podać grzankę z żytniego pieczywa, wówczas śniadanie będzie miało większą sytość i zwiększysz ilość węglowodanów.
- Omlet z powodzeniem możesz przygotować z pieczarkami, będzie równie smaczny i pożywny.