Kokosowo-orkiszowe pancakes

z owocami i skyrem

fot. Patrycja Kulczycka
3
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 406

udostępnij

opis

Szukasz pomysłu na odżywcze, słodkie śniadanie lub pełnowartościową przekąskę w amerykańskim stylu? Bez znaczenia na jaki posiłek przygotujesz kokosowo-orkiszowe pancakes, za każdym razem będą smakować równie wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie!

składniki

  • 80 ml mleka 2% tłuszczu
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 20 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 15 g cukru lub ksylitolu
  • 150 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)

Dodatkowo do podania:

  • 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
  • płatki kokosa

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Białka oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.

KROK 2:

Osobno wymieszaj mąki i proszek do pieczenia, dodaj cukier, mleko, wymieszaj.

KROK 3:

Wymieszane składniki delikatnie połącz z ubitym białkiem.

KROK 4:

Rozgrzej patelnię z olejem.

KROK 5:

Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzana patelnię, łyżką formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

KROK 6 :

Placuszki podawaj z jogurtem, owocami i płatkami kokosa.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 406 kcal, czyli 20,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 21,3 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany przyswajalne 50,5 g
Błonnik pokarmowy 10 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

20% 26% 54%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Podwajając porcję ciasta możesz przygotować więcej placuszków, dzięki czemu przygotujesz posiłek na kolejny dzień. Takie działanie pozwala na lepszą organizację posiłków, a co za tym idzie zdrowsze odżywianie oraz rzadsze sięganie po gotowe, przetworzone dania.
  • Gotowe ciasto na placuszki możesz również zamrozić w pojemniczkach na kostki lodu, dzięki czemu w każdej chwili będziesz mógł przygotować placuszki na świeżo.
  • Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W sezonie zimowym, rewelacyjnie sprawdzą się owoce mrożone, na przykład jagody lub maliny.
  • Jeśli potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono dużo większe objętościowo? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszków o 70 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.