Makaron z zielonym cukiniowym pesto

z burratą i pistacjami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 580.5

udostępnij

opis

Podróż kulinarna do Włoch w niespełna 30 minut? To możliwe! Makaron, ekspresowe pesto, pistacje, a wszystko zwieńczone delikatną i rozpływającą się w ustach burratą - chyba nie ma bardziej włoskiego połączenia. Jeśli jesteś fanem włoskich smaków i lubisz tradycyjne pesto, spróbuj tej nieco lżejszej wersji.

składniki

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego ( lub ze szpinakiem)
  • 60 g cukinii
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli burrata
  • 20 g tartego parmezanu
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • szczypta soli
  • 10 g nasion słonecznika
  • duża garść świeżej bazylii
  • 10 g pistacji

Dodatkowo do podania:

  • rukola
  • kiełki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Makaron ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.

KROK 2:

Bazylię dokładnie wypłucz, cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwę, bazylię cukinię, czosnek, nasiona słonecznika zmiksuj blenderem, następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3:

Makaron wymieszaj z pesto, dodaj burratę, rukolę i kiełki. Na koniec makaron posyp posiekanymi pistacjami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 580,5 kcal, czyli 31,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 20,5 g
Tłuszcz 28,6 g
Węglowodany przyswajalne 59 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14% 44.3% 41.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Tradycyjne włoskie pesto to w 80 % oliwa z oliwek, która jak wiadomo ma wysoką energetyczność. Domowe pesto można nieco odchudzić. W tym przypadku wykorzystałam cukinię, która charakteryzuje się niską energetycznością i jest neutralna w smaku. Cukinia w połączeniu z bazylią, odrobiną oliwy, nasionami słonecznika, stanowi delikatne połączenie, które otula makaron, nadając mu typowego włoskiego charakteru.
  • Makaron ma niski indeks sytości i sporą kaloryczność w porównaniu z na przykład ziemniakami. Tradycyjnie w kuchni włoskiej to on przeważa w daniu, pesto jest jedynie dodatkiem. Jednak jeśli nie chcesz rezygnować z potraw z makaronem, zmień nieco proporcje i dodaj do dania niskoenergetyczne warzywa takie jak na przykład cukinia czy pomidorki.
  • Włoska burrata, kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak, pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chciałbyś częściej cieszyć się smakiem tych aromatycznego makaronu, to warto wymienić mozzarellę burrata na mozzarellę w wersji light.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.