Chrupiąca sałatka z jarmużem,
burratą i orzechami włoskimi
porcje: 2
kalorie: 291
opis
Jarmuż to bogactwo antyoksydantów i folianów, roślina kapustna niestety nieco zapomniana, ale w ostatnim czasie wraca na salony. Liście jarmużu można spożywać na surowo, duszone lub zrobić z niego odżywcze i chrupiące chipsy. Tym razem propozycja sałatkowa, która idealnie komponuje się z zapiekaną szynka parmeńską, soczystą brzoskwinia i delikatnią burratą.
składniki
- 65 g mozzarelli burrata
- 1 średnia brzoskwinia
- 40 g szynki parmeńskiej
- 100 g zielonego ogórka
- 200 g pomidorków cherry
- sok z limonki
- 5 g miodu
- 15 g oliwy z oliwek
- 10 g musztardy francuskiej
- 10 g orzechów włoskich
- garść jarmużu
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Szynkę parmeńską ułóż pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut. Po wyjęciu wystudź i połam na kawałki.
KROK 2:
Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, liście porwij na mniejsze kawałki. ogórka pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół.
KROK 3:
Brzoskwinie pokrój na plasterki. Kawałki brzoskwini zgrilluj na beztłuszczowej patelni grillowej.
KROK 4:
Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, dopraw delikatnie szczyptą pieprzu.
KROK 5:
Na talerzu ułóż jarmuż, dodaj komosę, pokrojonego ogórka, pomidorki, brzoskwinię, połamaną szynkę parmeńską, całość skrop dressingiem, posyp pokruszoną mozzarellą burrata i posiekanymi orzechami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 291 kcal, czyli 14,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 12,1 g |
Tłuszcz | 21,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 15,7 g |
Błonnik pokarmowy | 3,4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.6% | 59% | 24.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Włoska burrata, kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chcesz ograniczyć energetyczność sałatki i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu, wykorzystaj mozzarellę typu light.
- Jarmuż, to jedna z najstarszych odmian kapusty dzikiej. Częścią jadalna są długie, owalne liście bogactwo β-karotenu, folianów, witaminy C ale także potasu. Jarmuż zasobny jest również w sulforafan, substancję o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Zawarte w jarmużu flawonoidy wykazują działanie opóźniające procesy starzenia.