Sałatka z bobem, brzoskwinią,

serem pleśniowym i orzechami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 415

udostępnij

opis

Ostry i wyrazisty ser pleśniowy, delikatna brzoskwinia i orzechy włoskie, takie połączenie pasuje do siebie idealnie. Rewelacyjna propozycja na lekkie, odżywcze śniadanie, lunch do pracy czy kolację. Jeśli jesteś miłośnikiem pleśniowych przysmaków, spróbuj koniecznie tej propozycji.

składniki

  • 50 g sera pleśniowego blue
  • 1 średnia brzoskwinia
  • 200 g bobu
  • 50 g komosy ryżowej
  • 100 g zielonego ogórka
  • sok z limonki
  • 5 g miodu
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 30 g nasion granatu
  • 10 g musztardy sarepskiej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 10 g orzechów włoskich
  • rukola
  • garść szpinaku

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.

KROK 2:

Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, następnie odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.

KROK 3:

Ogórka pokrój w półksiężyce, brzoskwinie pokrój w kostkę. Nasiona granatu wyłuskaj.

KROK 4:

Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, doprawi delikatnie szczyptą pieprzu.

KROK 5:

Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, następnie dodaj komosę, pokrojonego ogórka, brzoskwinię, ugotowany bób, całość skrop dressingiem, posyp pokruszonym serem pleśniowym, nasionami granatu i posiekanymi orzechami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 417 kcal, czyli 20,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,9 g
Tłuszcz 20,5 g
Węglowodany przyswajalne 49,4 g
Błonnik pokarmowy 11,9 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 34.7% 48.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Bób należy do nasion roślin strączkowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
  • Ser Lazur, porośnięty jest niebieską pleśnią, a wszystko za sprawą pleśni Penicillium camemberti, które przenikają w głąb sera tworząc wypełnione niebieskim nalotem plamki. Ser ma charakterystyczny grzybowy smak, jest wyrazistą i delikatną konsystencją, nadaje charakteru potrawom przygotowywanym z jego udziałem. Pleśnie stosowane do produkcji serów chronią je przed rozwojem niepożądanych pleśni na jego powierzchni, podnoszą kwasowość sera i nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. Sery są dobrym źródłem, wapnia, ale również fosforu, sodu i magnezu, wpływając tym samym na gospodarkę elektrolitową organizmu. Szczególną uwagę na ilość zjadanych serów powinny zwrócić uwagę osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.