Sałatka z bobem, brzoskwinią,
serem pleśniowym i orzechami
porcje: 2
kalorie: 415
opis
Ostry i wyrazisty ser pleśniowy, delikatna brzoskwinia i orzechy włoskie, takie połączenie pasuje do siebie idealnie. Rewelacyjna propozycja na lekkie, odżywcze śniadanie, lunch do pracy czy kolację. Jeśli jesteś miłośnikiem pleśniowych przysmaków, spróbuj koniecznie tej propozycji.
składniki
- 50 g sera pleśniowego blue
- 1 średnia brzoskwinia
- 200 g bobu
- 50 g komosy ryżowej
- 100 g zielonego ogórka
- sok z limonki
- 5 g miodu
- 15 g oliwy z oliwek
- 30 g nasion granatu
- 10 g musztardy sarepskiej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 g orzechów włoskich
- rukola
- garść szpinaku
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.
KROK 2:
Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, następnie odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.
KROK 3:
Ogórka pokrój w półksiężyce, brzoskwinie pokrój w kostkę. Nasiona granatu wyłuskaj.
KROK 4:
Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, doprawi delikatnie szczyptą pieprzu.
KROK 5:
Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, następnie dodaj komosę, pokrojonego ogórka, brzoskwinię, ugotowany bób, całość skrop dressingiem, posyp pokruszonym serem pleśniowym, nasionami granatu i posiekanymi orzechami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 417 kcal, czyli 20,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,9 g |
Tłuszcz | 20,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 49,4 g |
Błonnik pokarmowy | 11,9 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17% | 34.7% | 48.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Bób należy do nasion roślin strączkowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
- Ser Lazur, porośnięty jest niebieską pleśnią, a wszystko za sprawą pleśni Penicillium camemberti, które przenikają w głąb sera tworząc wypełnione niebieskim nalotem plamki. Ser ma charakterystyczny grzybowy smak, jest wyrazistą i delikatną konsystencją, nadaje charakteru potrawom przygotowywanym z jego udziałem. Pleśnie stosowane do produkcji serów chronią je przed rozwojem niepożądanych pleśni na jego powierzchni, podnoszą kwasowość sera i nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. Sery są dobrym źródłem, wapnia, ale również fosforu, sodu i magnezu, wpływając tym samym na gospodarkę elektrolitową organizmu. Szczególną uwagę na ilość zjadanych serów powinny zwrócić uwagę osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.