Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sałatka z bobem, brzoskwinią, https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-bobem-brzoskwinia/ |
KROK 1:
Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.
KROK 2:
Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, następnie odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.
KROK 3:
Ogórka pokrój w półksiężyce, brzoskwinie pokrój w kostkę. Nasiona granatu wyłuskaj.
KROK 4:
Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, doprawi delikatnie szczyptą pieprzu.
KROK 5:
Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, następnie dodaj komosę, pokrojonego ogórka, brzoskwinię, ugotowany bób, całość skrop dressingiem, posyp pokruszonym serem pleśniowym, nasionami granatu i posiekanymi orzechami.