Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z bobem, brzoskwinią,
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-bobem-brzoskwinia/

Sałatka z bobem, brzoskwinią,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Ostry i wyrazisty ser pleśniowy, delikatna brzoskwinia i orzechy włoskie, takie połączenie pasuje do siebie idealnie. Rewelacyjna propozycja na lekkie, odżywcze śniadanie, lunch do pracy czy kolację. Jeśli jesteś miłośnikiem pleśniowych przysmaków, spróbuj koniecznie tej propozycji.

porada dietetyka:

KROK 1:

Do rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wsyp bób, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po ugotowaniu bób przepłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki.

KROK 2:

Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, w stosunku 1:2 i gotuj około 10-15 minut, następnie odstaw do całkowitego napęcznienia, czyli do momentu, aż na ziarenkach pojawią się białe sprężynki.

KROK 3:

Ogórka pokrój w półksiężyce, brzoskwinie pokrój w kostkę. Nasiona granatu wyłuskaj.

KROK 4:

Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, doprawi delikatnie szczyptą pieprzu.

KROK 5:

Na talerzu ułóż rukolę, szpinak, następnie dodaj komosę, pokrojonego ogórka, brzoskwinię, ugotowany bób, całość skrop dressingiem, posyp pokruszonym serem pleśniowym, nasionami granatu i posiekanymi orzechami.