Aromatyczna szakszuka
ze świeżych pomidorów z fasolą i mozzarellą
porcje: 2
kalorie: 432.5
opis
Soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory, idealnie komponują się z delikatnym i lejącym się złotem - żółtkiem. Pomidory to bogactwo witamin i składników mineralnych ale również bioaktywnego składnika - likopenu. Co ważne świeże pomidory nie zawierają dużych ilości tego składnika, bardziej zasobne są przetworach z ich udziałem. By czerpać prozdrowotne właściwości z pomidorów koniecznie przygotuj aromatyczną szakszukę.
składniki
- 400 g świeżych pomidorów
- 4 jajka (rozmiar L)
- 40 g cebuli
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 120 g czerwonej fasoli z puszki
- 60 g mozzarelli
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- 3 g kuminu (1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 3 g słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki lub kolendra
- nasiona czarnuszki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój w kostkę.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pokrojone pomidory, całość podsmaż przez około 3 minuty.
KROK 3:
Następnie na patelnię wlej 3 łyżki wody, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem. Wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.
KROK 4:
Na koniec dodaj fasolę, wymieszaj i wbij jajka, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp pokruszona mozzarellą i nasionami czarnuszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 432,5 kcal, czyli 21,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 29,2 g |
Tłuszcz | 25,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 26,4 g |
Błonnik pokarmowy | 7,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
27% | 53% | 20% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Pomidory podczas ogrzewania, przetwarzania, nie tracą cennego likopenu, wręcz odwrotnie. Długotrwałe podgrzewanie pomidorów zwiększa ilość tego składnika. Likopen zaliczany jest do grupy karotenoidów, ma on działanie przeciwutleniające, a mianowicie neutralizuje wolne rodniki, które to z kolei w nadmiarze powodują stres oksydacyjny i występowanie chorób i nowotworów. Ponadto likopen przejawia również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego jeśli chcesz zwiększyć udział tego składnika w diecie koniecznie spożywaj przetworzone pomidory.
- Szakszuka to propozycja dania typowo białkowo-tłuszczowego, dodaj do niego ulubione grzanki z pieczywa, by dopełnić posiłek o źródło węglowodanów.
- Szakszukę możesz przygotować nie tylko na śniadanie, danie to rewelacyjnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad lub kolacja.
- Wbijając więcej jajek i podwajając porcję pomidorów, możesz przygotować danie dla całej rodziny.
- Jeśli lubisz bardziej ścięte żółtko możesz przeciągnąć duszenie szakszuki pod przykryciem po wbiciu jajek.