Pistacjowe risotto z bobem,
serem pleśniowym, pistacjami i miętą
porcje: 4
kalorie: 569
opis
Jeśli szukasz szybkiego, sezonowego pomysłu na obiad z nutą ekstrawagancji to świetnie trafiłeś. Delikatny i klejący ryż, sezonowy bób, a to wszystko w połączeniu z serem pleśniowym, nutą mięty i pistacjami. Danie jak z ekskluzywnej restauracji w ciągu niespełna 30 minut może zagościć na twoim stole.
składniki
- 500 g ryżu risotto arborio
- 15 g bulionu warzywnego w słoiczku
- 50 g cebuli
- 200 g bobu
- 40 g sera pleśniowego blue
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 20 g pistacji
- mały pęczek mięty
- pieprz czarny
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo do podania:
- limonka
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wsyp bób, dodaj szczyptę soli i gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu bób przelej zimną wodą, obierz ze skórki.
KROK 2:
Czosnek zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, krótko przesmaż, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.
KROK 3:
Gdy ryż napęcznieje dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną miętę, pistacje, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
KROK 4:
Na koniec dodaj bób i pokruszony ser pleśniowy, delikatnie wymieszaj danie.
KROK 5:
Risotto przełóż na talerze, udekoruj posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 570 kcal, czyli czyli 28,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,1 g |
Tłuszcz | 9,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 108,5 g |
Błonnik pokarmowy | 3,5 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
11.3% | 15% | 73.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ser Lazur, porośnięty jest niebieską pleśnią, a wszystko za sprawą pleśni Penicillium camemberti, która przenika w głąb sera, tworząc wypełnione niebieskim nalotem plamki. Ser ma charakterystyczny grzybowy smak, wyrazistą i delikatną konsystencję. Nadaje charakteru potrawom przygotowanym z jego udziałem. Pleśnie stosowane do produkcji serów chronią je przed rozwojem niepożądanych pleśni na jego powierzchni, podnoszą kwasowość sera i nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. Sery są dobrym źródłem, wapnia, ale również fosforu, sodu i magnezu, wpływając tym samym na gospodarkę elektrolitową organizmu. Szczególną uwagę na ilość zjadanych serów powinny zwrócić uwagę osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.
- To danie do lekkich i niskoenergetycznych nie należy, w porcji mamy również sporą porcję węglowodanów, dlatego nie będzie to najlepsza opcja dla osób chorujących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednak bez obaw osoby z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej również mogą skosztować tego wykwintnego dania stosując się do poniższych wskazówek:
- Po pierwsze przed risotto zjedz solidną porcję świeżych warzyw. Taki zabieg spowoduje, że żołądek będzie już po części wypełniony przez co zjesz mniejszą porcję risotto.
- Po drugie przed risotto zjedz solidną porcję warzyw 🙂 , dzięki czemu błonnik w nich zawarty ograniczy wchłanianie węglowodanów.
- Po trzecie możesz wymienić na ryż brązowy, jednak danie straci swoją kleistość, ale będzie równie smaczne 🙂