Zielone wrapy jajeczne z serkiem,
wędzonym łososiem i warzywami
porcje: 3
kalorie: 495
opis
Szybkie, wytrawne śniadanie, ekspresowy obiad czy odżywcza kolacja? Bez znaczenia na jaki posiłek przygotujesz zielone wrapy. Odżywcze, nisko węglowodanowe i wypakowane po brzegi warzywami. Największą ich zaletą jest to, że możesz je przygotować wcześniej i nadziewać wedle upodobania. To jak, wypróbujesz?
składniki
- 130 g płatków owsianych
- 4 jajka (rozmiar L)
- 100 g wędzonego łososia
- 160 g twarożku śmietankowego
- 100 ogórek
- 40 g świeżego szpinaku
- 50 g cebuli
- 10 g siemienia lnianego
- szczypta soli
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek wody
- 5 g oliwy z oliwek
Do podania:
- mix świeżych listków lub inna sałata
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jajka zmiksuj blenderem na gładką masę ze szpinakiem, czosnkiem, płatkami owsianymi, sokiem z cytryny, wodą, siemieniem, szczyptą soli i pieprzem.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie porcjami wlewaj ciasto na rozgrzana patelnię (ciasto jest dość gęste ale tak właśnie ma być, wrapy powinny być grubsze, niż zwykłe naleśniki). Smaż placki o grubości około 0,5 cm.
KROK 3:
Ogórka pokrój na plasterki, łososia porwij na kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.
KROK 4:
Na połowie wrapy posmaruj serkiem, dodaj sałatę, pokrojonego ogórka i rozdrobnionego łososia, wrapy złóż wolną częścią na pół, następnie jeszcze raz na pół.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 495 kcal, czyli 24,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 25,4 g |
Tłuszcz | 29,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 35,6 g |
Błonnik pokarmowy | 4,4 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20.5% | 53.1% | 26.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dodatek szpinaku do wrapów doda im nie tylko koloru, ale również będzie to dodatkowa porcja warzyw w ciągu dnia. Jest to również idealny pomysł na włączenie warzyw do posiłków dla osób, które nie lubią ich w wersji surowej.
- Do wrapów można śmiało dodawać inne dodatki na przykład warzywa, mięso czy ulubione sery.