Bezglutenowe muffinki z borówkami
i gorzką czekoladą
porcje: 12
kalorie: 160
opis
Dieta bezglutenowa wymaga niemałej wiedzy na temat produktów z jakich można korzystać przygotowując posiłki. Szczególnie na początku może przysporzyć niemały zawrót głowy. Na szczęście na rynku mamy coraz więcej mąk bezglutenowych, z których można przygotować na przykład domowe muffinki z borówkami i czekoladą.
składniki
- 200 g mąki jaglanej pełnoziarnistej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 200 g borówek
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 30 g oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowego proszku do pieczenia
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, jaglaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
KROK 2:
Borówki opłucz. Czekoladę posiekaj w kostkę.
KROK 3:
Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę, dodaj borówki.
KROK 4:
Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).
KROK 4:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 5:
Ciasto wlewaj porcjami do papierków, wstaw do piekarnika i piecz około 30-35 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 160 kcal, czyli 8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 3,3 g |
Tłuszcz | 5,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 25 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/12 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
8% | 30% | 62% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Muffinki możesz z powodzeniem przygotować z mąki orkiszowej czy po prostu pszennej, nie dodawaj wówczas mąki ziemniaczanej.
- Muffinki są dedykowane dla osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby bez tych kłopotów skosztowały babeczek z tego przepisu.
- Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku, warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu, wówczas dzięki większej ilości białka posiłek będzie sycił na dłużej. Na takie łączenie posiłków powinni szczególnie zwracać uwagę osoby z zaburzeniami gospodarki insulinowej.