Orkiszowa drożdżówka z budyniem
i kwaśnym rabarbarem
porcje: 10
kalorie: 273
opis
Miękkie, elastyczne ciasto, kremowy budyń i kwaśne kawałki rabarbaru - tak właśnie smakuje wiosna. Do ciasta drożdżowego można dodawać wszelakie owoce, jednak są takie, które tworzą duet doskonały! Tak właśnie jest z połączeniem drożdży i rabarbaru. Drożdżówka z rabarbarem to taka mała zapowiedź najsmaczniejszego sezonu owocowego - lata. Spróbuj koniecznie!
składniki
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 saszetka drożdży instant
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 60 g masła
- 160 ml mleka 2% tłuszczu
- szczypta soli
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 20 g cukru lub ksylitolu
- 250 ml mleka
Rabarbar:
- 200 g rabarbaru
- 20 g cukru lub ksylitolu
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 60 g mąki orkiszowej
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie od brzegu do środka, uformuj kulkę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej 50 ml mleka, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. 200 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę z budyniem, gotuj mieszając około 2 minuty, następnie odstaw do wystygnięcia.
KROK 5:
Rabarbar obierz, pokrój na 1,5 cm kawałki, posyp cukrem.
KROK 6:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku. Blachę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem.
KROK 7:
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 8:
Wyrośnięte ciasto przełóż na przygotowaną blachę, na wierzch dodaj budyń i kawałki rabarbaru. Całość posyp kruszonką.
KROK 9:
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 30-40 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 273 kcal, czyli czyli 13,7 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 6,8 g |
Tłuszcz | 9,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 39,1 g |
Błonnik pokarmowy | 3,9 g |
każda porcja to: 1/10 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10% | 32% | 58% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Sezon na rabarbar trwa najczęściej od kwietnia do końca czerwca, dlatego można uznać, że jest on zwiastunem nadchodzącego owocowego sezonu. Cierpki, kwaskowaty i niskokaloryczny bo zawiera jedynie 15 kcal w 100g produktu. Taki jest właśnie rabarbar. Nie tylko walorom smakowym zawdzięcza swoją popularność, jest również dobrym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Rabarbar posiada również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne dzięki obecności antrachinonu.
- Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność jednej drożdżówek, wymień cukier na ksylitol, dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
- Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość składników.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej sycący posiłek, zjedz drożdżówkę w towarzystwie kefiru lub jogurtu.