Orkiszowa drożdżówka z budyniem

i kwaśnym rabarbarem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 273

udostępnij

opis

Miękkie, elastyczne ciasto, kremowy budyń i kwaśne kawałki rabarbaru - tak właśnie smakuje wiosna. Do ciasta drożdżowego można dodawać wszelakie owoce, jednak są takie, które tworzą duet doskonały! Tak właśnie jest z połączeniem drożdży i rabarbaru. Drożdżówka z rabarbarem to taka mała zapowiedź najsmaczniejszego sezonu owocowego - lata. Spróbuj koniecznie!

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 60 g masła
  • 160 ml mleka 2% tłuszczu
  • szczypta soli

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 20 g cukru lub ksylitolu
  • 250 ml mleka

Rabarbar:

  • 200 g rabarbaru
  • 20 g cukru lub ksylitolu

Kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 60 g mąki orkiszowej

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie od brzegu do środka, uformuj kulkę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej 50 ml mleka, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. 200 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę z budyniem, gotuj mieszając około 2 minuty, następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 5:

Rabarbar obierz, pokrój na 1,5 cm kawałki, posyp cukrem.

KROK 6:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku. Blachę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem.

KROK 7:

 W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 8:

Wyrośnięte ciasto przełóż na przygotowaną blachę, na wierzch dodaj budyń i kawałki rabarbaru. Całość posyp kruszonką.

KROK 9:

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 30-40 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 273 kcal, czyli czyli 13,7 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 6,8 g
Tłuszcz 9,6 g
Węglowodany przyswajalne 39,1 g
Błonnik pokarmowy 3,9 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10% 32% 58%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Sezon na rabarbar trwa najczęściej od kwietnia do końca czerwca, dlatego można uznać, że jest on zwiastunem nadchodzącego owocowego sezonu. Cierpki, kwaskowaty i niskokaloryczny bo zawiera jedynie 15 kcal w 100g produktu. Taki jest właśnie rabarbar. Nie tylko walorom smakowym zawdzięcza swoją popularność, jest również dobrym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Rabarbar posiada również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne dzięki obecności antrachinonu.
  • Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność jednej drożdżówek, wymień cukier na ksylitol, dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość składników.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej sycący posiłek, zjedz drożdżówkę w towarzystwie kefiru lub jogurtu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.