Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Orkiszowa drożdżówka z budyniem https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowa-drozdzowka-z-budyniem/ |
KROK 1:
Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie od brzegu do środka, uformuj kulkę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej 50 ml mleka, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. 200 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę z budyniem, gotuj mieszając około 2 minuty, następnie odstaw do wystygnięcia.
KROK 5:
Rabarbar obierz, pokrój na 1,5 cm kawałki, posyp cukrem.
KROK 6:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku. Blachę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem.
KROK 7:
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 8:
Wyrośnięte ciasto przełóż na przygotowaną blachę, na wierzch dodaj budyń i kawałki rabarbaru. Całość posyp kruszonką.
KROK 9:
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 30-40 minut.