Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Orkiszowa drożdżówka z budyniem
https://mlecznakuchnia.pl/orkiszowa-drozdzowka-z-budyniem/

Orkiszowa drożdżówka z budyniem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Ciasto drożdżowe:

Budyń:

Rabarbar:

Kruszonka:

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Miękkie, elastyczne ciasto, kremowy budyń i kwaśne kawałki rabarbaru - tak właśnie smakuje wiosna. Do ciasta drożdżowego można dodawać wszelakie owoce, jednak są takie, które tworzą duet doskonały! Tak właśnie jest z połączeniem drożdży i rabarbaru. Drożdżówka z rabarbarem to taka mała zapowiedź najsmaczniejszego sezonu owocowego - lata. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć ponownie od brzegu do środka, uformuj kulkę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej 50 ml mleka, wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. 200 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę z budyniem, gotuj mieszając około 2 minuty, następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 5:

Rabarbar obierz, pokrój na 1,5 cm kawałki, posyp cukrem.

KROK 6:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku. Blachę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż pergaminem.

KROK 7:

 W międzyczasie piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 8:

Wyrośnięte ciasto przełóż na przygotowaną blachę, na wierzch dodaj budyń i kawałki rabarbaru. Całość posyp kruszonką.

KROK 9:

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 30-40 minut.