Sezonowe drożdżówki z truskawkami

i maślaną kruszonką

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 8

kaloriekalorie: 361.1

udostępnij

opis

Sezon na truskawki jest na tyle krótki, że trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej. Dlatego idealnym pomysłem jest przygotowanie mięciutkich, domowych drożdżówek z truskawkami. Pomysł jest o tyle dobry, że z porcji przygotujesz około 8-10 drożdżówek, które z powodzeniem możesz zamrozić i każdego dnia mieć świeżutką drożdżówkę.

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 300 g truskawek
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 70 g cukru lub ksylitolu
  • 80 g masła
  • 200 ml mleka 2 % tłuszczu
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 60 g mąki orkiszowej jasnej

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką – powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 8 większych lub 10 mniejszych kulek, ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.

KROK 5:

Truskawki dokładnie opłucz, wytnij szypułki. Większe owoce pokrój na plasterki, mniejsze na ćwiartki.

KROK 6:

 W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 7:

Wyrośnięte kulki ułóż na przygotowaną blachę, placki delikatnie rozciągnij palcami. Na środku ciasta zrób wgłębienie.  Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem.

KROK 8:

Na rozwałkowane ciasto, we wgłębienia układaj porcjami truskawki. brzegi posmaruj rozmieszanym jajkiem, na wierzch posyp kruszonkę.

KROK 9:

Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 361,1 kcal, czyli 18,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,8 g
Tłuszcz 11,7 g
Węglowodany przyswajalne 51,9 g
Błonnik pokarmowy 3,2 g

każda porcja to: 1/8 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

12% 29% 59%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Jeśli planujesz podawać drożdżówki z truskawkami na przekąskę do szkoły lub lunch pamiętaj, że będzie to posiłek wysokowęglowodanowy, dlatego dla podniesienia sytości takiego posiłku warto dodatkowo spożyć jogurt, serek naturalny lub kefir.
  • Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol, dodać jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość składników.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.