Sezonowe drożdżówki z truskawkami
i maślaną kruszonką
porcje: 8
kalorie: 361.1
opis
Sezon na truskawki jest na tyle krótki, że trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej. Dlatego idealnym pomysłem jest przygotowanie mięciutkich, domowych drożdżówek z truskawkami. Pomysł jest o tyle dobry, że z porcji przygotujesz około 8-10 drożdżówek, które z powodzeniem możesz zamrozić i każdego dnia mieć świeżutką drożdżówkę.
składniki
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 300 g truskawek
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 saszetka drożdży instant
- 70 g cukru lub ksylitolu
- 80 g masła
- 200 ml mleka 2 % tłuszczu
- szczypta soli
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką – powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 8 większych lub 10 mniejszych kulek, ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.
KROK 5:
Truskawki dokładnie opłucz, wytnij szypułki. Większe owoce pokrój na plasterki, mniejsze na ćwiartki.
KROK 6:
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 7:
Wyrośnięte kulki ułóż na przygotowaną blachę, placki delikatnie rozciągnij palcami. Na środku ciasta zrób wgłębienie. Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem.
KROK 8:
Na rozwałkowane ciasto, we wgłębienia układaj porcjami truskawki. brzegi posmaruj rozmieszanym jajkiem, na wierzch posyp kruszonkę.
KROK 9:
Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 361,1 kcal, czyli 18,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,8 g |
Tłuszcz | 11,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 51,9 g |
Błonnik pokarmowy | 3,2 g |
każda porcja to: 1/8 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
12% | 29% | 59% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
- Jeśli planujesz podawać drożdżówki z truskawkami na przekąskę do szkoły lub lunch pamiętaj, że będzie to posiłek wysokowęglowodanowy, dlatego dla podniesienia sytości takiego posiłku warto dodatkowo spożyć jogurt, serek naturalny lub kefir.
- Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol, dodać jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
- Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość składników.