Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sezonowe drożdżówki z truskawkami
https://mlecznakuchnia.pl/sezonowe-drozdzowki-z-truskawkami/

Sezonowe drożdżówki z truskawkami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Ciasto drożdżowe:

Kruszonka:

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Sezon na truskawki jest na tyle krótki, że trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej. Dlatego idealnym pomysłem jest przygotowanie mięciutkich, domowych drożdżówek z truskawkami. Pomysł jest o tyle dobry, że z porcji przygotujesz około 8-10 drożdżówek, które z powodzeniem możesz zamrozić i każdego dnia mieć świeżutką drożdżówkę.

porada dietetyka:

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką - powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 8 większych lub 10 mniejszych kulek, ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.

KROK 5:

Truskawki dokładnie opłucz, wytnij szypułki. Większe owoce pokrój na plasterki, mniejsze na ćwiartki.

KROK 6:

 W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 7:

Wyrośnięte kulki ułóż na przygotowaną blachę, placki delikatnie rozciągnij palcami. Na środku ciasta zrób wgłębienie.  Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem.

KROK 8:

Na rozwałkowane ciasto, we wgłębienia układaj porcjami truskawki. brzegi posmaruj rozmieszanym jajkiem, na wierzch posyp kruszonkę.

KROK 9:

Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.