Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Sezonowe drożdżówki z truskawkami https://mlecznakuchnia.pl/sezonowe-drozdzowki-z-truskawkami/ |
KROK 1:
Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką - powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 8 większych lub 10 mniejszych kulek, ułóż je na blacie posypanym mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.
KROK 5:
Truskawki dokładnie opłucz, wytnij szypułki. Większe owoce pokrój na plasterki, mniejsze na ćwiartki.
KROK 6:
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 7:
Wyrośnięte kulki ułóż na przygotowaną blachę, placki delikatnie rozciągnij palcami. Na środku ciasta zrób wgłębienie. Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem.
KROK 8:
Na rozwałkowane ciasto, we wgłębienia układaj porcjami truskawki. brzegi posmaruj rozmieszanym jajkiem, na wierzch posyp kruszonkę.
KROK 9:
Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.