Chrupiące kanapki z pastą z groszku,
awokado i sera feta
porcje: 2
kalorie: 320
opis
Zielony groszek nie tylko w duecie z marchewką smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka minut by wyczarować z niego aromatyczną, pełną witamin pastę kanapkową, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek, pity czy jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.
składniki
- 140 g chleba żytniego
- 150 g mrożonego, zielonego groszku
- 50 g awokado
- 50 g sera feta
- 1/4 pęczka świeżej mięty
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól i pieprz
Do podania:
- kiełki
- rukola
- ulubione warzywa
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do wrzątku wrzuć mrożony groszek, gotuj przez 2-3 minuty, po czym odlej wodę, a groszek przepłucz zimną wodą.
KROK 2:
Awokado obierz i ugnieć widelcem z serem feta, dodaj łyżeczkę soku z limonki, szczyptę soli, pieprz i liście świeżej mięty, całość zmiksuj na jednolitą pastę. Podawaj na pieczywie z ulubionymi warzywami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 320 kcal, czyli 16 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 14,5 g |
Tłuszcz | 9,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 48,7 g |
Błonnik pokarmowy | 9,3 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18% | 27% | 55% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jesteś na diecie redukcyjnej i unikasz pieczywa bo chodzą słuchy, że to właśnie ono tuczy? Już nie musisz rezygnować z ulubionego i szybkiego posiłku jakim są kanapki. Kanapki mogą stanowić rewelacyjny, sycący posiłek jeśli będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Po pierwsze: dobór pieczywa. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i może być wartościowe jeśli wybierzemy jego odpowiedni rodzaj. Warto wybrać żytnie, graham lub pełnoziarniste dzięki czemu dostarczymy większej ilości błonnika, dodatkowo będą źródłem witamin z grupy B.
- Po drugie: komponując kanapki pamiętaj o źródle białka to ono nadaje posiłkowi sytości. W tym przypadku groszek i ser feta będą dostarczały białka.
- Groszek oprócz tego, że stanowi źródło białka jest również zasobny w kwas foliowy oraz witaminę K, B9 i witaminę C. Ta ostatnia to cenne antyoksydanty- polifenole, które w naszym organizmie działają jak miotełka eliminując ryzyko chorób cywilizacyjnych.