Pieczone pączki twarogowe
z powidłami śliwkowymi
porcje: 8
kalorie: 83
opis
Jest taki dzień w roku, kiedy podobno kalorie się nie liczą, to znaczy może my ich nie liczymy. W „Tłusty czwartek” bo tym dniu mowa, jak się powszechnie przyjęło należy zjeść chociaż jednego pączka by zapewnić sobie pomyślność. Oczywiście pączka możesz zjeść w dowolnie wybranym przez siebie momencie, kiedy tylko masz na to ochotę. Pieczone pączki twarogowe natomiast mogą stanowić element zbilansowanej diety, a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników.
składniki
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajko (rozmiar L)
- 80 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g oleju rzepakowego
- 80 g erytrolu lub 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g niskosłodzonych powideł śliwkowych lub świeże śliwki
- 20 ml mleka 2% tłuszczu do posmarowania pączków
- 10 g erytrolu w proszku do posypania pączków
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
Twaróg przełóż do melaksera, zmiksuj z erytrolem, a następnie dodaj jajko, proszek do pieczenia i olej, całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być kleiste.
Krok 3
Z masy odrywaj po kawałku ciasta i uformuj 8 kulek, następnie spłaszcz je w dłoniach, na środku nałóż porcję powideł, wolne brzegi złóż do środka i uformuj kulkę.
Krok 4
Tak przygotowane pączki ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmaruj na wierzchu mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Krok 5
Po upieczeniu odstaw pączki do wystudzenia, następnie posyp pudrem z erytrolu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 83 kcal czyli 4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,4 g |
Tłuszcz | 2,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 27,4 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
każda porcja to: 1/8 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
35.7% | 28.2% | 36.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Pączki charakteryzują się wysoką energetycznością, jeden pączek o masie 70 g dostarcza aż 300 kcal, pieczone pączki twarogowe w 85 kcal dostarczą jedynie 150 kcal. To świetna alternatywa dla osób, które nie chcą, nie lubią tradycyjnych, smażonych bułek z marmoladą. Wysoka zawartość białka sprawia, że pieczone pączki są nie tyle ciekawym urozmaiceniem dziennego menu, ale również mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.
- Zamiast powideł śliwkowych z powodzeniem możesz wykorzystać sezonowe owoce.
- Takie pączki sprawdzą się rewelacyjnie jako zdrowa przekąska do szkoły dla twojego dziecka lub na wakacyjny piknik.