Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczone pączki twarogowe
https://mlecznakuchnia.pl/%ef%bf%bcpieczone-paczki-twarogowe/

Pieczone pączki twarogowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Jest taki dzień w roku, kiedy podobno kalorie się nie liczą, to znaczy może my ich nie liczymy. W „Tłusty czwartek” bo tym dniu mowa, jak się powszechnie przyjęło należy zjeść chociaż jednego pączka by zapewnić sobie pomyślność. Oczywiście pączka możesz zjeść w dowolnie wybranym przez siebie momencie, kiedy tylko masz na to ochotę. Pieczone pączki twarogowe natomiast mogą stanowić element zbilansowanej diety, a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników.

porada dietetyka:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Twaróg przełóż do melaksera, zmiksuj z erytrolem, a następnie dodaj jajko, proszek do pieczenia i olej, całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być kleiste.

Krok 3

Z masy odrywaj po kawałku ciasta i uformuj 8 kulek, następnie spłaszcz je w dłoniach, na środku nałóż porcję powideł, wolne brzegi złóż do środka i uformuj kulkę.

Krok 4

Tak przygotowane pączki ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmaruj na wierzchu mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Krok 5

Po upieczeniu odstaw pączki do wystudzenia, następnie posyp pudrem z erytrolu.