Pieczone pączki twarogowe

z powidłami śliwkowymi

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-30 min.

porcjeporcje: 8

kaloriekalorie: 83

udostępnij

opis

Jest taki dzień w roku, kiedy podobno kalorie się nie liczą, to znaczy może my ich nie liczymy. W „Tłusty czwartek” bo tym dniu mowa, jak się powszechnie przyjęło należy zjeść chociaż jednego pączka by zapewnić sobie pomyślność. Oczywiście pączka możesz zjeść w dowolnie wybranym przez siebie momencie, kiedy tylko masz na to ochotę. Pieczone pączki twarogowe natomiast mogą stanowić element zbilansowanej diety, a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników.

składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 80 g erytrolu lub 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g niskosłodzonych powideł śliwkowych lub świeże śliwki
  • 20 ml mleka 2% tłuszczu do posmarowania pączków
  • 10 g erytrolu w proszku do posypania pączków

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Twaróg przełóż do melaksera, zmiksuj z erytrolem, a następnie dodaj jajko, proszek do pieczenia i olej, całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być kleiste.

Krok 3

Z masy odrywaj po kawałku ciasta i uformuj 8 kulek, następnie spłaszcz je w dłoniach, na środku nałóż porcję powideł, wolne brzegi złóż do środka i uformuj kulkę.

Krok 4

Tak przygotowane pączki ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmaruj na wierzchu mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Krok 5

Po upieczeniu odstaw pączki do wystudzenia, następnie posyp pudrem z erytrolu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 83 kcal czyli 4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,4 g
Tłuszcz 2,6 g
Węglowodany przyswajalne 27,4 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

każda porcja to: 1/8 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

35.7% 28.2% 36.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Pączki charakteryzują się wysoką energetycznością, jeden pączek o masie 70 g dostarcza aż 300 kcal, pieczone pączki twarogowe w 85 kcal dostarczą jedynie 150 kcal. To świetna alternatywa dla osób, które nie chcą, nie lubią tradycyjnych, smażonych bułek z marmoladą. Wysoka zawartość białka sprawia, że pieczone pączki są nie tyle ciekawym urozmaiceniem dziennego menu, ale również mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.
  • Zamiast powideł śliwkowych z powodzeniem możesz wykorzystać sezonowe owoce.
  • Takie pączki sprawdzą się rewelacyjnie jako zdrowa przekąska do szkoły dla twojego dziecka lub na wakacyjny piknik.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.