Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Wytrawne muffiny jajeczne https://mlecznakuchnia.pl/wytrawne-muffiny-jajeczne/ |
Cukinię umyj, osusz i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miseczki, posyp dość obficie solą (ok. 1/2 łyżeczki), dokładnie wymieszaj i odstaw przynajmniej na 10 minut (ale lepiej dłużej), by puściła sok.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 0C (grzanie góra-dół). Jajka wbij do misy, dodaj sporą szczyptę soli i roztrzepuj przez ok. 1-2 minuty rózgą lub mikserem, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodaj pokrojony szpinak. Możesz dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (niekoniecznie). Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Startą wcześniej cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody (rękoma lub wykorzystując gazę). Zrób to jak najdokładniej, w przeciwnym razie muffiny będą dłużej się piekły lub po pieczeniu będą wodniste w środku. Po odciśnięciu możesz ją nawet dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Początkowa masa cukinii powinna się zmniejszyć przynajmniej o 1/3 lub nawet więcej.
Odciśniętą cukinię dodaj do jajek i szpinaku. Dokładnie wymieszaj.
Silikonowe foremki posmaruj wewnątrz odrobiną oleju (najlepiej wykorzystać do tego kuchenny pędzelek). Masę jajeczno-warzywną równomiernie przełóż do foremek. Na wierzchu dodaj pokrojoną szynkę i ser feta, lekko wciskając je w masę jajeczną. Jeśli wykorzystujesz małe foremki, które odkształcają się po wlaniu do nich masy jajecznej polecam umieścić je dodatkowo w metalowej formie z wgłębieniami na muffinki. Wypełnione foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
Najsmaczniejsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Ale możesz jeść je też na zimno lub odgrzewane (np. na drugi dzień).