Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Wysokobiałkowa pasta z twarogu i tuńczyka https://mlecznakuchnia.pl/wysokobialkowa-pasta-z-twarogu-i-tunczyka/ |
Rzodkiewki i cukinię dokładnie umyj. Odetnij liście i korzenie rzodkiewek. Zostaw 1 rzodkiewkę do dekoracji, a pozostałe, razem z cukinią zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte warzywa przełóż do miseczki i posól. Odstaw na 5-10 minut, by puściły sok. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Do drugiej miseczki przełóż odsączonego z zalewy tuńczyka oraz twaróg. Całość rozgnieć widelcem na gładką pastę. Dodaj jogurt naturalny oraz umyty, osuszony i drobno posiekany koperek.
Po kilku minutach rzodkiewki oraz cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody i dodaj do pasty twarogowej. Warzyw nie musisz odciskać zbyt mocno, zwłaszcza jeśli twaróg jest dość suchy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach chrupkiego chleba. Pozostawioną rzodkiewkę pokrój w cienkie półplasterki i udekoruj kanapki. Smacznego!