Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Wysokobiałkowa pasta z twarogu i tuńczyka
https://mlecznakuchnia.pl/wysokobialkowa-pasta-z-twarogu-i-tunczyka/

Wysokobiałkowa pasta z twarogu i tuńczyka

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Pasta twarogowo-tuńczykowa z dodatkiem rzodkiewek i cukinii jest niskokaloryczna, a jednocześnie zawiera bardzo dużą ilość białka – ponad 30 g w 1 porcji. Podana na bogatym w błonnik pokarmowy chrupkim pieczywie znakomicie sprawdzi się jako szybka w przygotowaniu i sycąca przekąska w ciągu dnia. To także dobry pomysł na lekką kolację w czasie diety odchudzającej. Oczywiście tę pyszną pastę możesz podawać nie tylko na chrupkim pieczywie. Wystarczy zastąpić je tradycyjnym żytnim chlebem i trochę zwiększyć wielkość porcji, by stworzyć pełnowartościowe śniadanie lub kolację dla całej rodziny.

porada dietetyka:

Krok 1

Rzodkiewki i cukinię dokładnie umyj. Odetnij liście i korzenie rzodkiewek. Zostaw 1 rzodkiewkę do dekoracji, a pozostałe, razem z cukinią zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte warzywa przełóż do miseczki i posól. Odstaw na 5-10 minut, by puściły sok. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Krok 2

Do drugiej miseczki przełóż odsączonego z zalewy tuńczyka oraz twaróg. Całość rozgnieć widelcem na gładką pastę. Dodaj jogurt naturalny oraz umyty, osuszony i drobno posiekany koperek.

Krok 3

Po kilku minutach rzodkiewki oraz cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody i dodaj do pasty twarogowej. Warzyw nie musisz odciskać zbyt mocno, zwłaszcza jeśli twaróg jest dość suchy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 4

Pastę rozsmaruj równomiernie na kromkach chrupkiego chleba. Pozostawioną rzodkiewkę pokrój w cienkie półplasterki i udekoruj kanapki. Smacznego!