Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pszenno- żytni chleb z chrupiącą skórką
https://mlecznakuchnia.pl/pszenno-zytni-chleb-z-chrupiaca-skorka/

Pszenno- żytni chleb z chrupiącą skórką

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

krótki opis:

Kiedy zabraknie pieczywa w niedzielny, leniwy poranek, a wszystkie sklepy w okolicy są zamknięte możesz go przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczny, pachnący bez ulepszaczy, domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance. Chyba nie ma nic przyjemniejszego, niż rozchodzący się po domu zapach świeżego pieczywa w leniwy dzień. To co, czym posmarujesz pierwszą kromkę?

porada dietetyka:

Krok 1

Maślankę podgrzej delikatnie. Drożdże pokrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej 100g maślanki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj pozostałą maślankę, sól, drożdże i dokładnie wyrób ciasto w rękach lub robocie kuchennym. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, zbierz ciasto i zagnieć do środka, odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, włóż do piekarnika puste naczynie żaroodporne, rozgrzej je.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto zbierz z brzegów i ponownie zagnieć do środka, uformuj bochenek. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia lub posyp mąką, równą częścią do góry ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj delikatnie wodą, natnij poprzecznie i posyp mąką, przykryj naczynie. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz tak przez 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce, krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.