Pszenno- żytni chleb z chrupiącą skórką

na maślance

fot. Patrycja Kulczycka
4.2
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 180 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 229.2

udostępnij

opis

Kiedy zabraknie pieczywa w niedzielny, leniwy poranek, a wszystkie sklepy w okolicy są zamknięte możesz go przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczny, pachnący bez ulepszaczy, domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance. Chyba nie ma nic przyjemniejszego, niż rozchodzący się po domu zapach świeżego pieczywa w leniwy dzień. To co, czym posmarujesz pierwszą kromkę?

składniki

  • 550 g mąki pszennej chlebowej typ 730
  • 300 g mąki żytniej typ 1850
  • 600 g maślanki
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 5 g mąki pszennej chlebowej do posypania chleba
  • 1 łyżka wody do posmarowania bochenka

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maślankę podgrzej delikatnie. Drożdże pokrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej 100g maślanki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj pozostałą maślankę, sól, drożdże i dokładnie wyrób ciasto w rękach lub robocie kuchennym. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, zbierz ciasto i zagnieć do środka, odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, włóż do piekarnika puste naczynie żaroodporne, rozgrzej je.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto zbierz z brzegów i ponownie zagnieć do środka, uformuj bochenek. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia lub posyp mąką, równą częścią do góry ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj delikatnie wodą, natnij poprzecznie i posyp mąką, przykryj naczynie. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz tak przez 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce, krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 229,2 kcal czyli 11,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,5 g
Tłuszcz 1,8 g
Węglowodany przyswajalne 43,1 g
Błonnik pokarmowy 2,6 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

13.1% 7.1% 79.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Domowe pieczywo możesz z powodzeniem mrozić, jednak warto pamiętać, że po przed zamrożeniem pieczywo należy wystudzić. Upieczony chleb można pokroić na kromki i zamrozić w odpowiednich dla siebie porcjach, odmrażać stopniowo, dzięki temu unikamy wysychania pieczywa i zapobiegamy marnowaniu żywności.
  • Do pieczywa można dodać ulubione dodatki, takie jak siemię lniane, nasiona słonecznika czy pestki dyni. Dodatek tego typu nasion podniesie nieco energetyczność pieczywa.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.