Pszenno- żytni chleb z chrupiącą skórką
na maślance
porcje: 1
kalorie: 229.2
opis
Kiedy zabraknie pieczywa w niedzielny, leniwy poranek, a wszystkie sklepy w okolicy są zamknięte możesz go przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczny, pachnący bez ulepszaczy, domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance. Chyba nie ma nic przyjemniejszego, niż rozchodzący się po domu zapach świeżego pieczywa w leniwy dzień. To co, czym posmarujesz pierwszą kromkę?
składniki
- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 730
- 300 g mąki żytniej typ 1850
- 600 g maślanki
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 5 g mąki pszennej chlebowej do posypania chleba
- 1 łyżka wody do posmarowania bochenka
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Maślankę podgrzej delikatnie. Drożdże pokrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej 100g maślanki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj pozostałą maślankę, sól, drożdże i dokładnie wyrób ciasto w rękach lub robocie kuchennym. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, zbierz ciasto i zagnieć do środka, odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, włóż do piekarnika puste naczynie żaroodporne, rozgrzej je.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto zbierz z brzegów i ponownie zagnieć do środka, uformuj bochenek. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia lub posyp mąką, równą częścią do góry ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj delikatnie wodą, natnij poprzecznie i posyp mąką, przykryj naczynie. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz tak przez 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce, krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 229,2 kcal czyli 11,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,5 g |
Tłuszcz | 1,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 43,1 g |
Błonnik pokarmowy | 2,6 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
13.1% | 7.1% | 79.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Domowe pieczywo możesz z powodzeniem mrozić, jednak warto pamiętać, że po przed zamrożeniem pieczywo należy wystudzić. Upieczony chleb można pokroić na kromki i zamrozić w odpowiednich dla siebie porcjach, odmrażać stopniowo, dzięki temu unikamy wysychania pieczywa i zapobiegamy marnowaniu żywności.
- Do pieczywa można dodać ulubione dodatki, takie jak siemię lniane, nasiona słonecznika czy pestki dyni. Dodatek tego typu nasion podniesie nieco energetyczność pieczywa.