Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Orzechowo-czekoladowy chlebek bananowy
https://mlecznakuchnia.pl/orzechowo-czekoladowy-chlebek-bananowy/

Orzechowo-czekoladowy chlebek bananowy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Przepis ten można by było nazwać ciastem zero waste, a to dlatego, że najlepiej do niego sprawdzą się dojrzałe banany, które zazwyczaj wszyscy omijają szerokim łukiem.
Jeśli tak jak ja nie lubisz marnować jedzenia, koniecznie zostaw ten przepis w widocznym miejscu i korzystaj z niego w czasie, gdy banany przestaną być już atrakcyjne i samotnie będą leżakowały na kuchennym blacie.

porada dietetyka:

KROK 1:

Jajka wymieszaj z jogurtem, olejem i cukrem. Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj w blenderze, dodaj do jogurtu, oleju i cukru. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj.

KROK 3:

Formę do pieczenia, najlepiej podłużną o wymiarach 26 cm x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wlej do formy.

KROK 4:

Druga połowę ciasta wymieszaj z kakao. Czekoladową masę wlej na białą, na wierzch ułóż maliny.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 6:

Formę z chlebkiem wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut.