Orzechowo-czekoladowy chlebek bananowy

z malinami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 208.5

udostępnij

opis

Przepis ten można by było nazwać ciastem zero waste, a to dlatego, że najlepiej do niego sprawdzą się dojrzałe banany, które zazwyczaj wszyscy omijają szerokim łukiem.
Jeśli tak jak ja nie lubisz marnować jedzenia, koniecznie zostaw ten przepis w widocznym miejscu i korzystaj z niego w czasie, gdy banany przestaną być już atrakcyjne i samotnie będą leżakowały na kuchennym blacie.

składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 100 g malin
  • 10 g kakao naturalnego
  • 60 g cukru lub ksylitolu

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jajka wymieszaj z jogurtem, olejem i cukrem. Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj w blenderze, dodaj do jogurtu, oleju i cukru. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj.

KROK 3:

Formę do pieczenia, najlepiej podłużną o wymiarach 26 cm x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wlej do formy.

KROK 4:

Druga połowę ciasta wymieszaj z kakao. Czekoladową masę wlej na białą, na wierzch ułóż maliny.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 6:

Formę z chlebkiem wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 208,5 kcal, czyli 10,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 5,3 g
Tłuszcz 9,5 g
Węglowodany przyswajalne 26,8 g
Błonnik pokarmowy 1,6 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10% 41% 49%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Chlebek bananowy to rewelacyjny pomysł na zapobieganie marnowania i wyrzucania jedzenia. Przejrzałe banany będą słodzidłem dla wypiekanego chlebka.
  • Chlebek może być alternatywą dla osób znudzonych tradycyjnymi kanapkami. Można go podać z ulubionym serkiem, masłem orzechowym czy z ulubionymi owocami.
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.