Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Maślana chałka z kruszonką https://mlecznakuchnia.pl/maslana-chalka-z-kruszonka/ |
Masło rozpuść w rondelku. Mleko podgrzej w garnuszku, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Mąki przesiej do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z 4 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka i 5 g cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli używasz suchych drożdży wsyp je od razu do mąk.
Do mąk wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, wyrośnięte drożdże (jeśli używasz świeże) cukier, erytrol, jajko, żółtko, dokładnie wymieszaj ciasto, do dokładnego połączenia się składników, następnie delikatnie wlewaj ciepłe masło, zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto ugniataj około 5 minut, powinno być elastyczne i błyszczące.
Po dokładnym wyrobieniu ciasta przełóż je do miski, nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki na kruszonkę utrzyj w palcach.
Wyrośnięte ciasto ugniataj przez 3 minuty, po tym czasie podziel na 3 części, z każdej części uformuj wałek. Zlep brzegi i zaplataj ciasto ciasno jak warkocz. Tak przygotowaną chałkę przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 100 st. C. Chałkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp kruszonką. Chałkę przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez około 30 minut ustawiając temperaturę piekarnika na 180 st. C.