Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Maślana chałka z kruszonką
https://mlecznakuchnia.pl/maslana-chalka-z-kruszonka/

Maślana chałka z kruszonką

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Kruszonka:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Maślana i puszysta chałka to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę do pracy lub szkoły. Do jej przygotowania wykorzystasz mieszankę mąk orkiszowych, które mają więcej błonnika, dzięki czemu obniżysz wartość indeksu glikemicznego. Chałka wypiekana z mąki orkiszowej zachowuje dużą wilgotność, dzięki czemu możesz cieszyć się jej smakiem dłużej. Dodatkowa zamiana cukru na erytrol obniży jej wartość energetyczną. Chałkę śmiało możesz podawać z ulubionymi powidłami, serkiem lub owocami, dzięki czemu uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Jeśli upieczona porcja jest dla ciebie zbyt duża, z powodzeniem możesz część zamrozić lub obdarować bliskich.

porada dietetyka:

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku. Mleko podgrzej w garnuszku, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Krok 2

Mąki przesiej do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z 4 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka i 5 g cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli używasz suchych drożdży wsyp je od razu do mąk.

Krok 3

Do mąk wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, wyrośnięte drożdże (jeśli używasz świeże) cukier, erytrol, jajko, żółtko, dokładnie wymieszaj ciasto, do dokładnego połączenia się składników, następnie delikatnie wlewaj ciepłe masło, zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto ugniataj około 5 minut, powinno być elastyczne i błyszczące.

Krok 4

Po dokładnym wyrobieniu ciasta przełóż je do miski, nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Krok 5

Wszystkie składniki na kruszonkę utrzyj w palcach.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto ugniataj przez 3 minuty, po tym czasie podziel na 3 części, z każdej części uformuj wałek. Zlep brzegi i zaplataj ciasto ciasno jak warkocz. Tak przygotowaną chałkę przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Krok 7

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 100 st. C. Chałkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp kruszonką. Chałkę przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez około 30 minut  ustawiając temperaturę piekarnika na 180 st. C.