Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kanapki z rukolowym pesto i camembertem
https://mlecznakuchnia.pl/kanapki-z-rukolowym-pesto-i-camembertem/

Kanapki z rukolowym pesto i camembertem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

    140 g chleba żytniego razowego, najlepiej na zakwasie (4 bardzo cienkie kromki)

    80 g sera typu camembert (4 spore plasterki)

    100 g oczyszczonych pieczarek średniej wielkości (2 średnie sztuki)

    2 g oleju rzepakowego do posmarowania patelni (1/2 łyżeczki)

    40 g pomidorków koktajlowych (4 małe sztuki)

    świeżo mielony kolorowy pieprz (do smaku)

Pesto z rukoli, pestek dyni i sera grana padano:

    80 g rukoli (opakowanie)

    20 g tartego twardego sera podpuszczkowego np. grana padano (2 spore łyżki)

    20 g łuskanych pestek dyni (1,5-2 łyżki)

    20 g oleju rzepakowego (2-2,5 łyżki)

    5 g czosnku (2 duże ząbki)

    ok. 5-7 g soku z cytryny (do smaku, 1-2 łyżeczki)

    sól i pieprz (do smaku)

 

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

To nie są dietetyczne kanapki, ale są tak pyszne, że warto zgrzeszyć ich zjedzeniem od czasu do czasu. Zwłaszcza jeśli Twoja waga jest w normie i nie musisz nadmiernie martwić się liczeniem kalorii. Intensywne w smaku rukolowe pesto w połączeniu z delikatnie śmietankowym camembertem, smażonymi pieczarkami i soczystymi pomidorkami tworzy kompozycję niemal doskonałą. Jedna kanapka to około 250 kcal, czyli ilość odpowiednia na przekąskę albo drugie śniadanie. Jeśli masz ochotę od razu na dwie kanapki to zjedz je na śniadanie lub ewentualnie kolację. Taki posiłek, choć wydaje się niewielki, da Ci na długo poczucie sytości.

porada dietetyka:

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto. Liście rukoli umyj, osusz w suszarce do sałat. Kilka listków zostaw do dekoracji, a resztę przełóż do pojemnika blendera lub malaksera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki pesto – łuskane pestki dyni, tarty ser grana padano, czosnek, olej, niewielką ilość soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Pieczarki oczyść z wszelkich zanieczyszczeń (np. resztek ziemi), najlepiej miękkim pędzelkiem lub zwilżonym odrobiną wody ręcznikiem papierowym. Odetnij mocno zabrudzone lub podeschnięte części. Kapelusze wraz z nóżkami pokrój na dość grube plastry.

Krok 3

Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Przy pomocy kuchennego pędzelka posmaruj ją odrobiną oleju i ułóż plastry pieczarek tak, by każdy przylegał bezpośrednio do powierzchni patelni i aby plastry nie nachodziły na siebie. Podsmażaj na dużej mocy palnika przez około 3 minuty z jednej strony (bez mieszania). Przewróć plastry pieczarek na drugą stronę, odrobinę posól i smaż jeszcze 1,5-2 minuty.

Krok 4

Na każdej kromce pieczywa rozsmaruj 1/4 porcji rukolowego pesto i ułóż na nim po 1 plasterku sera camembert. Dodaj podsmażone plasterki pieczarek oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość możesz oprószyć jeszcze świeżo mielonym pieprzem.