Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Gofry szpinakowe z chrzanowym twarożkiem,
https://mlecznakuchnia.pl/gofry-szpinakowe-z-chrzanowym-twarozkiem/

Gofry szpinakowe z chrzanowym twarożkiem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Gofry to nie tylko wakacje nad morzem, bita śmietana i owoce w frużelinie. Od teraz gofry możesz ze smakiem zajadać na śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Możesz przygotować je na słodko i wytrawnie, tak jak lubisz. Domowe gofry to rewelacyjna alternatywa dla kanapek, mnogość dodatków ogranicza jedynie wyobraźnia.

porada dietetyka:

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajko, olej, mleko, szczyptę soli, liście szpinaku, sok z cytryny, całość zmiksuj w blenderze. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę.

Krok 2

Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcjami ciasto i smaż około 5 minut.

Krok 3

Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, dodaj chrzan tarty, wymieszaj, całość dopraw szczyptą soli i pieprzem. Awokado obierz i pokrój na plasterki.

Krok 4

Gofry wyjmij z gofrownicy, następnie ostudź je najlepiej na kratce do pieczenia wtedy będą chrupiące. Na przestudzone gofry nałóż twarożek, dodaj plasterki awokado i łososia.