Gofry szpinakowe z chrzanowym twarożkiem,

awokado i łososiem

fot. Patrycja Kulczycka
4.3
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 451

udostępnij

opis

Gofry to nie tylko wakacje nad morzem, bita śmietana i owoce w frużelinie. Od teraz gofry możesz ze smakiem zajadać na śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Możesz przygotować je na słodko i wytrawnie, tak jak lubisz. Domowe gofry to rewelacyjna alternatywa dla kanapek, mnogość dodatków ogranicza jedynie wyobraźnia.

składniki

  • 110 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mleka 2% tłuszczu
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g chudego twarogu
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 50 g łososia wędzonego
  • 50 g awokado
  • 10 g chrzanu tartego ze słoika

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajko, olej, mleko, szczyptę soli, liście szpinaku, sok z cytryny, całość zmiksuj w blenderze. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę.

Krok 2

Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcjami ciasto i smaż około 5 minut.

Krok 3

Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, dodaj chrzan tarty, wymieszaj, całość dopraw szczyptą soli i pieprzem. Awokado obierz i pokrój na plasterki.

Krok 4

Gofry wyjmij z gofrownicy, następnie ostudź je najlepiej na kratce do pieczenia wtedy będą chrupiące. Na przestudzone gofry nałóż twarożek, dodaj plasterki awokado i łososia.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 451 kcal czyli 22,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 25,4 g
Tłuszcz 17,6 g
Węglowodany przyswajalne 46,8 g
Błonnik pokarmowy 2 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.5% 35.1% 42.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Gofry to rewelacyjna alternatywa dla małych niejadków, którzy nie chcą tradycyjnych kanapek lub kanapki się po prostu przejadły. Do gofrów możesz dodać liście szpinaku (jak w przepisie), startą cukinię, pokrojoną paprykę czy marchewkę, dzięki temu zwiększysz podaż warzyw w ciągu dnia, a także zwiększysz objętość posiłku i ograniczysz ilość przyjmowanych kalorii. Gofry to także świetny pomysł na lunch do pracy czy jako drugie śniadanie do szkoły. Mnogość dodatków i wariantów spowoduje że na pewno się nie znudzą.
  • Mąkę orkiszową możesz z powodzeniem wymienić na pszenną pełnoziarnistą czy orkiszową pełnoziarnistą, a zamiast jajka możesz dodać mielone siemię lniane wcześniej namoczone w ciepłej wodzie w proporcji 1:3.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.