Gofry szpinakowe z chrzanowym twarożkiem,
awokado i łososiem
porcje: 2
kalorie: 451
opis
Gofry to nie tylko wakacje nad morzem, bita śmietana i owoce w frużelinie. Od teraz gofry możesz ze smakiem zajadać na śniadanie, kolację czy lunch do pracy. Możesz przygotować je na słodko i wytrawnie, tak jak lubisz. Domowe gofry to rewelacyjna alternatywa dla kanapek, mnogość dodatków ogranicza jedynie wyobraźnia.
składniki
- 110 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mleka 2% tłuszczu
- 10 g oleju rzepakowego
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g chudego twarogu
- 40 g jogurtu naturalnego
- 50 g łososia wędzonego
- 50 g awokado
- 10 g chrzanu tartego ze słoika
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj jajko, olej, mleko, szczyptę soli, liście szpinaku, sok z cytryny, całość zmiksuj w blenderze. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę.
Krok 2
Na rozgrzaną gofrownicę wlewaj porcjami ciasto i smaż około 5 minut.
Krok 3
Twaróg ugnieć widelcem z jogurtem, dodaj chrzan tarty, wymieszaj, całość dopraw szczyptą soli i pieprzem. Awokado obierz i pokrój na plasterki.
Krok 4
Gofry wyjmij z gofrownicy, następnie ostudź je najlepiej na kratce do pieczenia wtedy będą chrupiące. Na przestudzone gofry nałóż twarożek, dodaj plasterki awokado i łososia.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 451 kcal czyli 22,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 25,4 g |
Tłuszcz | 17,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 46,8 g |
Błonnik pokarmowy | 2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.5% | 35.1% | 42.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Gofry to rewelacyjna alternatywa dla małych niejadków, którzy nie chcą tradycyjnych kanapek lub kanapki się po prostu przejadły. Do gofrów możesz dodać liście szpinaku (jak w przepisie), startą cukinię, pokrojoną paprykę czy marchewkę, dzięki temu zwiększysz podaż warzyw w ciągu dnia, a także zwiększysz objętość posiłku i ograniczysz ilość przyjmowanych kalorii. Gofry to także świetny pomysł na lunch do pracy czy jako drugie śniadanie do szkoły. Mnogość dodatków i wariantów spowoduje że na pewno się nie znudzą.
- Mąkę orkiszową możesz z powodzeniem wymienić na pszenną pełnoziarnistą czy orkiszową pełnoziarnistą, a zamiast jajka możesz dodać mielone siemię lniane wcześniej namoczone w ciepłej wodzie w proporcji 1:3.