Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami https://mlecznakuchnia.pl/drozdzowe-slimaczki-z-twarogiem-malinami/ |
KROK 1:
Mleko podgrzej. Jogurt grecki wymieszaj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i drożdżami. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.
KROK 4:
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 2 cm. Posmaruj masą serową, posyp malinami. Ciasto zwiń w rulon, następnie pokrój na 4-5 cm kawałki.
KROK 5:
Formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż drożdżówki i odstaw jeszcze na 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Drożdżówki piecz około 20-25 minut.
KROK 6:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gęstą masę. opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę ciepłej wody.
KROK 7
Upieczone drożdżówki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.