Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Deser słony karmel z bananem
https://mlecznakuchnia.pl/deser-slony-karmel-z-bananem/

Deser słony karmel z bananem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Domowe musli z patelni:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jedni wolą słodkie, inni wytrawne... Nieważne jakie śniadanie lubisz, ważne by od niego zaczynać dzień. Jeśli lubisz słodkie śniadania lub w ciągu dnia masz ochotę na słodkie co nieco, koniecznie przygotuj ten deser. Mimo, że nazwa wskazuje, że to przekąska, śmiało możesz wykorzystać ten przepis jako pomysł na śniadanie.

porada dietetyka:

KROK 1:

Patelnię rozgrzej. Orzechy posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wsyp płatki owsiane, dodaj miód, kakao i posiekane orzechy, składniki mieszaj i praż około 5-10 minut.

KROK 2:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie daktyle zmiksuj blenderem z masłem orzechowym, syropem z agawy, szczyptą soli i 2 łyżkami wody.

KROK 3:

Jogurt wymieszaj z syropem z agawy.

KROK 4:

Banany pokrój na plasterki. Na dno pucharka lub miseczki wsyp musli, następnie dodaj skyr naturalny, dodaj plasterki banana, karmel z daktyli, posyp orzechami ziemnymi.