Deser straciatella ze skyru z
malinową galaretką i porzeczkami
porcje: 2
kalorie: 232.5
opis
Lubisz sernik na zimno, ale przygotowanie całej porcji ciasta to dla ciebie za dużo? Deser straciatella to strzał w dziesiątkę. Efektowny, mleczno-owocowy deser z kawałkami czekolady i kwaśną czerwoną porzeczką sprawdzi się na leniwe niedzielne popołudnie i nie tylko.
składniki
- 300 g jogurtu naturalnego skyr
- 30 g białej czekolady
- 1 opakowanie galaretki malinowej (najlepiej bezcukrowa)
- 20 g czekolady gorzkiej min. 70% kakao
- 10 g żelatyny
Dodatkowo do podania:
- czerwona porzeczka lub inne kwaśne owoce
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę zalej 400 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki do stężenia na około 50 minut.
Krok 2
Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody. Odstaw do delikatnego przestudzenia.
Krok 3
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Krok 4
Gorzką czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj ze skyrem, białą czekoladą, następnie dodaj przestudzoną żelatynę. Masę przelej do pucharków ze stężałą galaretką, wstaw do lodówki na około 40 minut.
Krok 5
Na deserach ułóż owoce.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 232,5 kcal czyli 11,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,9 g |
Tłuszcz | 5,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 28,5 g |
Błonnik pokarmowy | 1.5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
29.1% | 20.1% | 50.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Deser straciatella to idealny posiłek na upalny dzień. Jest lekki, niskokaloryczny i w dużym stopniu imituje tradycyjny sernik na zimno z tłustej śmietanki. Rewelacyjnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu nawet u osób w procesie redukcji masy ciała.
- Zamiast jogurtu skyr możesz użyć jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego.
- Czerwona porzeczka to owoce przydomowych krzewów, które charakteryzują się bogactwem witaminy C, A i K oraz potasu. Czerwona porzeczka doskonale znana jest w medycynie naturalnej, stosowana przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i w celu obniżenia ciśnienia krwi. Wykorzystywano nie tylko same owoce, ale również liście do przygotowywania okładów na bolące stawy.