Orzechowo-czekoladowy chlebek bananowy
z malinami
porcje: 10
kalorie: 208.5
opis
Przepis ten można by było nazwać ciastem zero waste, a to dlatego, że najlepiej do niego sprawdzą się dojrzałe banany, które zazwyczaj wszyscy omijają szerokim łukiem.
Jeśli tak jak ja nie lubisz marnować jedzenia, koniecznie zostaw ten przepis w widocznym miejscu i korzystaj z niego w czasie, gdy banany przestaną być już atrakcyjne i samotnie będą leżakowały na kuchennym blacie.
składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 dojrzałe banany
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju rzepakowego
- 100 g malin
- 10 g kakao naturalnego
- 60 g cukru lub ksylitolu
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jajka wymieszaj z jogurtem, olejem i cukrem. Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj w blenderze, dodaj do jogurtu, oleju i cukru. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
KROK 2:
Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj.
KROK 3:
Formę do pieczenia, najlepiej podłużną o wymiarach 26 cm x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wlej do formy.
KROK 4:
Druga połowę ciasta wymieszaj z kakao. Czekoladową masę wlej na białą, na wierzch ułóż maliny.
KROK 5:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 6:
Formę z chlebkiem wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 208,5 kcal, czyli 10,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 5,3 g |
Tłuszcz | 9,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 26,8 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
każda porcja to: 1/10 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10% | 41% | 49% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Chlebek bananowy to rewelacyjny pomysł na zapobieganie marnowania i wyrzucania jedzenia. Przejrzałe banany będą słodzidłem dla wypiekanego chlebka.
- Chlebek może być alternatywą dla osób znudzonych tradycyjnymi kanapkami. Można go podać z ulubionym serkiem, masłem orzechowym czy z ulubionymi owocami.
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.