Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Waniliowa owsianka z mlekiem i skyrem https://mlecznakuchnia.pl/waniliowa-owsianka-z-mlekiem-i-skyrem/ |
Płatki owsiane wsyp do małego rondelka. Dodaj nasiona chia i całość zalej odmierzoną ilością mleka. Jeśli masz czas to na kilka minut pozostaw rondelek w temperaturze pokojowej, by płatki odrobinę zmiękły. Jeśli się spieszysz to ten krok możesz pominąć.
Rondelek postaw na kuchence i na małej mocy palnika gotuj płatki z mlekiem przez około 6-7 minut. Często mieszaj i uważaj, by płatki się nie przypaliły. Gotuj do czasu, aż płatki wchłoną większość mleka. Jeśli bardzo lubisz słodki smak to możesz dosłodzić owsiankę łyżeczką erytrolu, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Gotową owsiankę odstaw na chwilę, by trochę ostygła.
W czasie, gdy owsianka stygnie przygotuj owoce. Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Połowę pokrój w niedużą kostkę, a drugą połowę (do dekoracji) pokrój w plasterki lub grubą kostkę. Truskawki umyj i większość pokrój na połówki lub ćwiartki. 1-2 większe sztuki zostaw do dekoracji.
Do lekko przestudzonej owsianki dodaj skyr oraz pokrojone truskawki i połówkę nektarynki. Dodaj także ekstrakt wanilii (jeśli zamiast ekstraktu wykorzystujesz laskę wanilii to dodaj ją do mleka na samym początku czyli razem z płatkami). Wszystko delikatnie wymieszaj. Owsiankę przełóż do miseczki. Udekoruj drugą połówką nektarynki i pozostawionymi do dekoracji truskawkami. Na koniec dodaj migdały w całości lub posyp owsiankę płatkami migdałowymi.