Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z mango i wędzonym twarogiem
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-mango-i-wedzonym-twarogiem/

Sałatka z mango i wędzonym twarogiem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dressing:

krótki opis:

Błyskawiczna w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Słodko-słona sałatka z mango, ogórkiem, czerwoną cebulką i wędzonym twarogiem. Nieoczywiste, ale fenomenalne połączenie. Wędzony twaróg nadaje sałatce charakterystycznego aromatu i doskonale pasuje do słodkiego i orzeźwiającego mango.
Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że przygotowanie pysznych i zdrowych posiłków wcale nie musi zabierać dużo czasu. Sałatka jest doskonała na kolację lub lekki lunch w trakcie pracy. Będzie też idealną przekąską na imprezę lub letnie przyjęcie w ogrodzie.

porada dietetyka:

• Z podanej w przepisie ilości składników stworzysz dużą i sycąca porcję sałatki, idealną na kolację. Ale przepis możesz też wykorzystać do przygotowania lekkiej przekąski, która zastąpi Ci podwieczorek lub drugie śniadanie. Wystarczy, że podane w przepisie ilości składników podzielisz na pół i jednocześnie dodasz trochę więcej niskokalorycznego ogórka i mieszanki sałat, a powstanie porcja idealna, by zaspokoić mały głód.

• Mango, pomimo stosunkowo wysokiej zawartości cukru i znacznej, jak na owoc, kaloryczności (69 kcal na 100g miąższu) warto spożywać regularnie. Ma dużo beta-karotenu czyli prowitaminy A i jest obfitym źródłem potasu, miedzi i witaminy C. Miąższ tego owocu zawiera też spore ilości kwasu foliowego, witaminy B6 i błonnika pokarmowego.

• Jak kupić dobre mango? Najlepszy do sałatki będzie dojrzały, ale nie przejrzały owoc. Jego skórka powinna być jędrna, nieuszkodzona, lekko błyszcząca i nie powinna się lepić. Owoc nie może być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Miąższ pod naciskiem palca powinien się delikatnie uginać, ale ma być sprężysty i jędrny. Przy szypułce owoc powinien przyjemnie i dość intensywnie pachnieć.

Krok 1

Zacznij od przygotowania dressingu. Olej, sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wlej do małego, zakręcanego słoiczka. Dodaj po szczypcie pieprzu i płatków chili. Dressing można doprawić odrobiną soli, choć to zwykle zbędne. Słoiczek szczelnie zakręć i wstrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i dressing będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 2

Mieszankę sałat umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Ogórka obierz, pokrój w grube półplastry i ułóż na sałacie. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub w piórka i także dodaj do sałatki.

Krok 3

Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Miąższ obierz, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem i całość delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Na koniec do sałatki dodaj wędzony twaróg. Można go pokroić w kosteczkę lub po prostu dekoracyjnie pokruszyć palcami. Już nie mieszaj. Najlepiej podawaj od razu po przygotowaniu.