Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczone oponki z twarogiem
https://mlecznakuchnia.pl/pieczone-oponki-z-twarogiem/

Pieczone oponki z twarogiem

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

forma do wypiekania donuts

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe! Wysokobiałkowe oponki twarogowe z piekarnika będą na tę okazję jak znalazł. Przygotuj pieczone pączki z dziurką z tego przepisu i celebruj tradycję w lżejszej wersji.

porada dietetyka:

KROK 1:

Żółtka oddziel od białka. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, jogurt, szczyptę soli i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj.

KROK 2:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 3:

Ciasto przelej do formy do wypiekania donuts. Możesz również dodać jeszcze odrobinę mąki, zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać szklanką kółka, a w nich małe otwory.

KROK 4:

Formę wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut.

KROK 5:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Upieczone donuts polej czekoladą, posyp posiekanymi orzechami.