Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pieczarki portobello faszerowane i zapiekane
https://mlecznakuchnia.pl/pieczarki-portobello-faszerowane-i-zapiekane/

Pieczarki portobello faszerowane i zapiekane

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Faszerowane pieczarki portobello to doskonały pomysł na szybką, ciepłą kolację. Portobello są większe i bardziej mięsiste w porównaniu do zwykłych pieczarek. Idealnie nadają się do faszerowania. Ricotta gwarantuje nadzieniu kremową, delikatną konsystencję, a ostrzejszy smak cheddara nadaje mu charakteru. Pieczarki najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu, ale można je też zjeść na zimno albo na drugi dzień odgrzać w piekarniku. Wprawdzie przepis jest przeznaczony na kolację, ale jeśli zamiast 3 pieczarek zjesz tylko 2 to będzie to także fajna i sycąca przekąska (1 faszerowany kapelusz to około 135 kcal). Jeśli nie liczysz kalorii pieczarki możesz podać z większą ilością zapieczonego na wierzchu cheddara oraz z dodatkiem śmietany.

porada dietetyka:

Krok 1

Ricottę i cheddar wyjmij z lodówki, by trochę się ociepliły. Brązowy ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gotuj go o ok. 2 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu (zwykle wystarczy ok. 18 minut). Piekarnik rozgrzej do 160 0C (termoobieg). Jeśli nie masz termoobiegu ustaw trochę wyższą temperaturę (180 0C).

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój w dość cienkie plasterki, lub jeśli wykorzystujesz duże marchewki – w cienkie ćwierćplasterki. Jeśli wolisz, możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyść i oddziel nóżki od kapeluszy. Nóżek nie wyrzucaj, ale drobno pokrój.

Krok 3

Pieczarki przed faszerowaniem trzeba trochę podpiec. Kapelusze oprósz solą od wewnątrz i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw kapeluszami do góry przez ok. 4-5 minut, a potem kapeluszami do dołu przez kolejne 4-5 minut.

Krok 4

Gdy pieczarki się podpiekają przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulkę przez około 4 minuty, aż się zeszkli. Uważaj, aby się nie przypaliła, smaż na małej mocy palnika i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz pokrojone nóżki pieczarek i razem smaż kolejne 4 minuty. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz posiekane listki rozmarynu i tymianku. Po minucie dodaj ugotowany ryż, dopraw odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Całość zamieszaj jeszcze kilka razy.

Krok 5

Farsz przełóż z patelni do miseczki. Dodaj ricottę oraz starty na tarce o drobnych oczkach cheddar, niewielką ilość zostaw do posypania pieczarek na wierzchu. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do farszu. Wszystko razem dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 6

Kapelusze pieczarek wypełnij obficie farszem, lekko dociskaj, by wypełnić nim całą powierzchnię kapeluszy. Farsz powinien wystawać ponad pieczarki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posyp pozostawionym startym cheddarem.