Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Ogórkowe rollsy z serkiem śmietankowym,
https://mlecznakuchnia.pl/ogorkowe-rollsy-z-serkiem-smietankowym/

Ogórkowe rollsy z serkiem śmietankowym,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Jeśli przygotowujesz domowe przyjęcie i szukasz pomysłu na małe przekąski dla swoich gości, koniecznie przygotuj ogórkowe rollsy z serkiem śmietankowym, warzywami i wędzonym łososiem. Wyglądają i smakują jak sushi! Gwarantuję, że goście będą zachwyceni. Rollsy sprawdzą się nie tylko na domowe przyjęcie, będą również rewelacyjnym pomysłem na orzeźwiającą i lekką przekąskę do pracy.

porada dietetyka:

KROK 1:

Przygotuj folię spożywczą, wytnij prostokąt o wielkości 30 cm x 40 cm.

KROK 2:

Ogórka dokładnie umyj, następnie nożykiem do obierania warzyw pokrój długie, cienkie paski. Paski ogórka układaj na zakładkę na przygotowanej folii spożywczej.

KROK 3:

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, seler naciowy podobnie. Szczypiorek dokładnie opłucz i posiekaj.

KROK 4:

Przygotowane paski ogórka osusz ręcznikiem papierowym, następnie posmaruj je serkiem śmietankowym. Na całej długości ułóż warzywa, kawałki łososia. Rollsy ciasno zwiń zaczynając od miejsca gdzie ułożone zostały warzywa i łosoś. Tak przygotowaną roladkę włóż do lodówki na około 5 minut. Po wyjęciu z lodówki, roladki pokrój na kawałki. Podawaj posypane sezamem i czarnuszką. Rewelacyjnie smakują z sosem sojowym.