Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Odwrócony sernik na zimno z ricotty i skyru https://mlecznakuchnia.pl/odwrocony-sernik-na-zimno-z-ricotty-i-skyru/ |
Na około 0,5 godziny przed przygotowaniem sernika, wyjmij z lodówki serek ricotta, skyr i pulpę mango, by ociepliły się do temperatury pokojowej. To bardzo ważne, by nie były zimne.
Żelatynę wsyp do sporej, szklanej miseczki, którą można podgrzewać. Dodaj 50 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut (może być dłużej), by napęczniała.
Truskawki umyj i usuń szypułki, a następnie pokrój na dość grube plastry lub jeśli masz małe owoce przekrój je wzdłuż na połówki. Pokrojone truskawki ułóż płaską stroną na dnie foremki, w której planujesz zrobić sernik. Układaj je ścisło tak, by odstępny między nimi były jak najmniejsze. Foremkę z truskawkami na chwilę odstaw.
Do misy miksera włóż ricottę, skyr oraz pulpę mango. Jeśli chcesz możesz dodać też odrobinę skórki startej ze sparzonej cytryny, ale nie jest to konieczne. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę tak, by nie było żadnych grudek. Spróbuj i jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka możesz dodatkowo dosłodzić ją odrobiną erytrytolu w postaci pudru (możesz dodać od 1 do 3 łyżeczek, zależnie od tego jak słodkie desery lubisz).
Rozpuść namoczoną wcześniej żelatynę, nie dodając żadnej dodatkowej wody. Możesz to zrobić w mikrofali, ale najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej. W tym celu do garnka (rondelka), o średnicy mniejszej niż miseczka w której masz namoczoną żelatynę, wlej trochę wody. Miseczkę z żelatyną postaw na garnku tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj. Gdy woda w garnuszku się zagotuje to para wodna zacznie ogrzewać dno miseczki z żelatyną i ta powoli będzie się topić. Cały czas mieszaj i uważaj, by żelatyna się nie zagotowała, bo wówczas straci swoje właściwości żelujące. Gdy cała żelatyna się stopi, miseczkę zdejmij z garnka i odstaw na 3-5 minut, by odrobinę ostygła. Ale uważaj, by ponownie nie stężała.
Rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, przed dodaniem do masy sernikowej, trzeba zahartować. To bardzo ważny etap, nie pomijaj go! W tym celu do miseczki z rozpuszczoną żelatyną dodaj łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj rózgą. Dodaj kolejną łyżkę i znów dokładnie wymieszaj. Potem kolejną łyżkę, i jeszcze jedną. Dodawaj tak kolejne łyżki i za każdym razem mieszaj dokładnie. Bardzo ważne, by masa sernikowa nie była zimna (powinna mieć temperaturę pokojową). Ważne też, by stopniowo dodawać masę sernikową do żelatyny, a nie na odwrót. W przeciwnym razie na tym etapie mogą powstać niechciane grudki. Gdy przynajmniej 1/3 masy sernikowej wymieszasz już z żelatyną, przelej ją ponownie do misy miksera i dokładnie zmiksuj razem z pozostałą tam częścią masy. Masa sernikowa powinna być idealnie gładka – zajrzyj do porady dietetyka na końcu przepisu, by dowiedzieć się co zrobić, jeśli w masie sernikowej powstaną niechciane grudki.
Gotową masę sernikową delikatnie przelej do przygotowanej wcześniej foremki wyłożonej truskawkami. Wyrównaj powierzchnię i całość wstaw do lodówki na 20-30 minut, by masa się dobrze ochłodziła.
Po 20-30 minutach foremkę z sernikiem wyjmij z lodówki i zanim masa zacznie tężeć na powierzchni sernika ułóż herbatniki. Jeden obok drugiego, tak, by nie było miedzy nimi przerw i aby ściśle do siebie dolegały. Herbatniki będą stanowiły spód sernika. Możesz je odrobinę wcisnąć dłonią w masę sernikową, ale bardzo delikatnie, tylko tyle, by dobrze się do niej przykleiły. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (np. na całą noc), by dobrze stężał.
Tuż przed podaniem zastygnięty sernik wyjmij z foremki. W tym celu foremkę zanurz, aż po same brzegi, w bardzo gorącej wodzie. Uważaj, by woda nie wlała się górą do środka foremki. Zwykle wystarczy około pół minuty, ale może być też dłużej. Wysoka temperatura rozpuści deser tuż przy brzegach foremki, dzięki czemu łatwo wydobędziesz go na zewnątrz. Wierzch foremki przykryj półmiskiem i przekręć całość do góry dnem. Deser podawaj udekorowany listkami mięty.