Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Nuggetsy z tofu
https://mlecznakuchnia.pl/nuggetsy-z-tofu/

Nuggetsy z tofu

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Spodziewasz się gości, a wśród nich są osoby, które są wege? Nuggetsy z tofu to przepyszna alternatywa dla osób, które pragną ograniczyć spożycie mięsa w codziennej diecie. Chrupiące, aromatyczne kotleciki na pierwszy rzut oka przypominają oryginalne kawałki kurczaka, tymczasem to produkt roślinny. Dodając do nuggetsów domowe frytki z ziemniaków przygotujesz obiad fast-food w zdrowszej wersji, dopełnieniem smaku będzie sos miętowy. Tego musisz spróbować!

porada dietetyka:

Krok 1

Tofu rozdziel w dłoniach na kawałki wielkości nuggetsów.

Krok 2

Mielone siemię lniane zalej 10 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 5 minut. W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką słodkiej papryki, ostrej papryki, ząbkiem startego czosnku, łyżeczką curry i sosem sojowym, w marynacie namocz tofu, odstaw na 20 minut do zamarynowania, w tym czasie nagrzej piekarnik do 220 st. C.

Krok 3

Płatki kukurydziane pokrusz w dłoniach, wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki. Zamarynowane tofu obtocz najpierw w namoczonym siemieniu lnianym, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz około 10 minut.

Krok 4

Jogurt zmiksuj blenderem z łyżeczką soku z cytryny, ząbkiem czosnku i pęczkiem mięty, dopraw delikatnie szczyptą soli i pieprzem. Nuggetsy podawaj z sosem.