Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Nuggetsy z tofu https://mlecznakuchnia.pl/nuggetsy-z-tofu/ |
Tofu rozdziel w dłoniach na kawałki wielkości nuggetsów.
Mielone siemię lniane zalej 10 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 5 minut. W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką słodkiej papryki, ostrej papryki, ząbkiem startego czosnku, łyżeczką curry i sosem sojowym, w marynacie namocz tofu, odstaw na 20 minut do zamarynowania, w tym czasie nagrzej piekarnik do 220 st. C.
Płatki kukurydziane pokrusz w dłoniach, wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki. Zamarynowane tofu obtocz najpierw w namoczonym siemieniu lnianym, następnie w płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz około 10 minut.
Jogurt zmiksuj blenderem z łyżeczką soku z cytryny, ząbkiem czosnku i pęczkiem mięty, dopraw delikatnie szczyptą soli i pieprzem. Nuggetsy podawaj z sosem.