Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Nocna owsianka na mleku bez gotowania
https://mlecznakuchnia.pl/nocna-owsianka-na-mleku-bez-gotowania/

Nocna owsianka na mleku bez gotowania

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:

krótki opis:

Przygotowanie pełnowartościowego śniadania wcale nie musi być pracochłonne, ani zabierać dużo czasu. Nocna owsianka bez gotowania to idealne śniadanie dla zabieganych bo można ją zrobić wieczorem, a właściwie robi się sama. Wystarczy, że poświęcisz tylko 5 minut, by wsypać wszystkie składniki do pojemniczka lub słoika, a reszta sama zrobi się przez noc. Tę owsiankę możesz zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. do pracy. Bogata w dające energię węglowodany, pełnowartościowe białko, składniki mineralne, witaminy oraz regulujący pracę przewodu pokarmowego błonnik. To śniadanie idealne na początek aktywnego dnia.

porada dietetyka:

Krok 1

Przygotuj zakręcany słoik odpowiedniej wielkości (pojemność 300 ml lub większa). Do słoika wsyp płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane oraz suszoną żurawinę. Daktyle pokrój na małe kawałeczki i dodaj do pozostałych składników. Wszystko zalej mlekiem i wymieszaj. Na wierzch dodaj warstwę skyru i już nie mieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.

Krok 2

Po kilku godzinach w lodówce owsianka jest już gotowa. Nie musisz nic więcej robić. Możesz jeść ją bezpośrednio ze słoika lub przełożyć do innego naczynia. Tuż przed podaniem dodaj świeże owoce.

Owsianka będzie smakować lepiej, jeśli wyjmiesz ją z lodówki przynajmniej pół godziny przed jedzeniem, by zdążyła się trochę ocieplić.