Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Nocna owsianka na mleku bez gotowania https://mlecznakuchnia.pl/nocna-owsianka-na-mleku-bez-gotowania/ |
Przygotuj zakręcany słoik odpowiedniej wielkości (pojemność 300 ml lub większa). Do słoika wsyp płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane oraz suszoną żurawinę. Daktyle pokrój na małe kawałeczki i dodaj do pozostałych składników. Wszystko zalej mlekiem i wymieszaj. Na wierzch dodaj warstwę skyru i już nie mieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.
Po kilku godzinach w lodówce owsianka jest już gotowa. Nie musisz nic więcej robić. Możesz jeść ją bezpośrednio ze słoika lub przełożyć do innego naczynia. Tuż przed podaniem dodaj świeże owoce.
Owsianka będzie smakować lepiej, jeśli wyjmiesz ją z lodówki przynajmniej pół godziny przed jedzeniem, by zdążyła się trochę ocieplić.