Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Mleczny pudding chia https://mlecznakuchnia.pl/mleczny-pudding-chia/ |
Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj nasiona chia i bardzo dokładnie wymieszaj tak, by nie było żadnych grudek. Wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (np. na całą noc i część kolejnego dnia). Jeśli masz mniej czasu i chcesz, by pudding był gotowy szybciej to mleko przed dodaniem chia podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące).
Po około 15-20 minutach całość ponownie dokładnie wymieszaj. Mieszanie powtórz jeszcze przynajmniej raz, po kolejnych kilkunastu-kilkudziesięciu minutach. W początkowej fazie namaczania chia ma tendencję do opadania na dno naczynia, sklejania się i tworzenia grudek. Mieszanie co jakiś czas jest więc bardzo ważne i nie można go pominąć.
Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Pestkę usuń, a miąższ obierz i włóż do misy blendera. Miksuj tak długo, aż uzyskasz gładkie puree o jednolitej konsystencji. Możesz też wykorzystać już gotową pulpę mango (z puszki).
Pudding jest tym gęściejszy, im więcej godzin spędzi w lodówce. Gdy pudding chia jest gotowy, przełóż go do pucharków deserowych lub wysokich szklanek. Na wierzchu ułóż warstwę mango. Zrób to delikatnie, by warstwy się nie zmieszały. Całość udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Gotowe!