Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Mleczny pudding chia
https://mlecznakuchnia.pl/mleczny-pudding-chia/

Mleczny pudding chia

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Ten pyszny i efektownie wyglądający deser jest jednym z moich ulubionych. Możesz go zjeść bez wyrzutów sumienia na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Jest smaczny, bardzo sycący i pełen składników odżywczych oraz regulującego pracę przewodu pokarmowego błonnika. A do tego jeszcze banalnie prosty w przygotowaniu. Wprawdzie na jego zrobienie poświęcisz tylko 5 minut swojego czasu, ale aby cieszyć się jego smakiem musisz wykazać się cierpliwością i poczekać przynajmniej kilka lub nawet kilkanaście godzin. Na szczęście prawie całą pracę zrobi za Ciebie… lodówka.

porada dietetyka:

Krok 1

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj nasiona chia i bardzo dokładnie wymieszaj tak, by nie było żadnych grudek. Wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (np. na całą noc i część kolejnego dnia). Jeśli masz mniej czasu i chcesz, by pudding był gotowy szybciej to mleko przed dodaniem chia podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące).

Krok 2

Po około 15-20 minutach całość ponownie dokładnie wymieszaj. Mieszanie powtórz jeszcze przynajmniej raz, po kolejnych kilkunastu-kilkudziesięciu minutach. W początkowej fazie namaczania chia ma tendencję do opadania na dno naczynia, sklejania się i tworzenia grudek. Mieszanie co jakiś czas jest więc bardzo ważne i nie można go pominąć.

Krok 3

Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Pestkę usuń, a miąższ obierz i włóż do misy blendera. Miksuj tak długo, aż uzyskasz gładkie puree o jednolitej konsystencji. Możesz też wykorzystać już gotową pulpę mango (z puszki).

Krok 4

Pudding jest tym gęściejszy, im więcej godzin spędzi w lodówce. Gdy pudding chia jest gotowy, przełóż go do pucharków deserowych lub wysokich szklanek. Na wierzchu ułóż warstwę mango. Zrób to delikatnie, by warstwy się nie zmieszały. Całość udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Gotowe!