Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Makaron z cukinią i pesto z suszonych pomidorów https://mlecznakuchnia.pl/makaron-z-cukinia-i-pesto-z-suszonych-pomidorow/ |
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Cukinię zetrzyj na tarce. 20 g pomidorów suszonych zmiksuj blenderem wraz z olejem z suszonych pomidorów i 2 łyżkami wody. Pozostałe pomidory suszone pokrój w kostkę, oliwki pokrój na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, podduś posiekaną cebulę i starty czosnek, następnie dodaj startą cukinię, pokrojone pozostałe suszone pomidory, sok z cytryny. Wlej zmiksowane pomidory z olejem, dodaj ciecierzycę, całość wymieszaj, dopraw szczyptą soli, pieprzem i bazylią.
Na patelnię dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, dodaj oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe.
Makaron ułóż na talerzach, posyp sezamem i pokruszonym serem feta.