Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Makaron z cukinią i pesto z suszonych pomidorów
https://mlecznakuchnia.pl/makaron-z-cukinia-i-pesto-z-suszonych-pomidorow/

Makaron z cukinią i pesto z suszonych pomidorów

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Szybko i smacznie to myśl przewodnia po zabieganym, pełnym obowiązków dniu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się makaron z aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, oliwkami, ciecierzycą i serem feta. Posiłek prosty w przygotowaniu, zdrowy i sycący, a wszystko za sprawą pełnoziarnistych nitek i dodatku ciecierzycy. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 20 minut, czas start!

porada dietetyka:

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Cukinię zetrzyj na tarce. 20 g pomidorów suszonych zmiksuj blenderem wraz z olejem z suszonych pomidorów i 2 łyżkami wody. Pozostałe pomidory suszone pokrój w kostkę, oliwki pokrój na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, podduś posiekaną cebulę i starty czosnek, następnie dodaj startą cukinię, pokrojone pozostałe suszone pomidory, sok z cytryny. Wlej zmiksowane pomidory z olejem, dodaj ciecierzycę, całość wymieszaj,  dopraw szczyptą soli, pieprzem i bazylią.

Krok 3

Na patelnię dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, dodaj oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe.

Krok 4

Makaron ułóż na talerzach, posyp sezamem i pokruszonym serem feta.