Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kulki z mascarpone, twarogu i czekolady
https://mlecznakuchnia.pl/kulki-z-mascarpone-twarogu-i-czekolady/

Kulki z mascarpone, twarogu i czekolady

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/20

krótki opis:

Jeśli lubisz kokosowe praliny Raffaello, te z całym migdałem w środku, to na pewno pokochasz ten przepis. By przygotować pyszne deserowe kulki potrzebujesz jedynie kilku składników – chudego twarogu, sera mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych, kilku herbatników i blanszowanych migdałów. To zdrowy, niskokaloryczny i łatwy w przygotowaniu deser bez pieczenia. Jedna kulka ma tylko 63 kcal, a wystarczą zaledwie 2-3 sztuki, by zaspokoić apetyt na słodycze. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, to właśnie ten deser będzie idealny.

porada dietetyka:

Krok 1

Herbatniki oraz część blanszowanych migdałów (30 g) i część wiórków kokosowych (10 g) włóż do misy młynka lub malaksera i zmiel na proszek.

Krok 2

Dobrze schłodzony w lodówce twaróg i ser mascarpone włóż do głębokiego talerza lub miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę. Tak, by nie było żadnych grudek.

Krok 3

Zmielone herbatniki, migdały i wiórki dodaj do masy twarogowej i całość dobrze wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.

Krok 4

Czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka rozpuść w kąpieli wodnej - połam czekoladę na mniejsze kawałki i razem z mlekiem włóż do niedużej szklanej lub metalowej miseczki.  Do garnka (rondelka), o średnicy mniejszej niż miska w której znalazła się czekolada, wlej trochę wody. Miseczkę z czekoladą postaw na garnku tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj. Gdy woda w garnuszku się zagotuje to para wodna zacznie ogrzewać dno miseczki z czekoladą i czekolada powoli będzie się topić. Cały czas mieszaj. Gdy cała czekolada się stopi, miseczkę zdejmij z garnka i odstaw na minutę, by odrobinę ostygła. Ale tylko trochę. Uważaj, by czekolada ponownie nie stężała.

Krok 5

Do masy twarogowej dodaj roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę i całość ponownie dokładnie wymieszaj tak, by powstała jednolita masa. Spróbuj – jeśli jest dla Ciebie za mało słodka, możesz dosłodzić ją odrobiną erytrolu zmielonego na puder, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Powstałą masę wstaw na około 30 minut do zamrażalnika, by trochę stężała. Dzięki temu łatwiej uformujesz z niej słodkie kulki.

Krok 6

Niewykorzystaną część wiórków kokosowych wysyp na płaski talerz. Stężałą masę zważ i podziel na 20 równych części (1 część powinna mieć ok. 15 g). Z każdej części dłońmi formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wewnątrz każdej kulki ukryj 1 blanszowany migdał. Każdą kulkę po uformowaniu połóż na talerzu z wiórkami i obtocz w nich bardzo dokładnie.

Krok 7

Gotowe kulki możesz jeść nawet od razu, ale będą o wiele smaczniejsze jeśli przez kilka godzin schłodzisz je w lodówce. Ułóż je na płaskim talerzu lub półmisku tak, by się ze sobą wzajemnie nie stykały i wstaw do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.