Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Koktajl poprawiający przemianę materii https://mlecznakuchnia.pl/koktajl-poprawiajacy-przemiane-materii/ |
By siemię lniane mogło być strawione i wykorzystane przez organizm trzeba je najpierw zmielić np. w elektrycznym młynku (takim jak do mielenia kawy). Zmielone siemię zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 50 ml), wymieszaj i na chwilę odstaw
Pieczone/gotowane buraki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera. Dodaj pieczone lub duszone jabłko, szczyptę mielonego cynamonu oraz zalane wodą siemię lniane. Całość zalej kefirem i dokładnie zmiksuj, by powstał gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz rzadsze koktajle, możesz dodać odrobinę zimnej wody.
Koktajl możesz pić od razu po przygotowaniu. Możesz też przygotować go wcześniej i do czasu podania trzymać w lodówce. Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokich szklanek. Możesz posypać go nasionami siemienia lnianego i udekorować małymi kawałkami pieczonych buraków oraz jabłek.