Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Koktajl poprawiający przemianę materii
https://mlecznakuchnia.pl/koktajl-poprawiajacy-przemiane-materii/

Koktajl poprawiający przemianę materii

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Koktajl z kefiru, pieczonych buraków i jabłek oraz siemienia lnianego to zdrowa i przepyszna przekąska o wyjątkowo intensywnym, zwracającym uwagę kolorze. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Możesz go pić nawet codziennie. Sprawdzi się świetnie jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest idealny zwłaszcza na ciepłe dni. Pieczenie wydobywa z buraków i jabłek naturalną słodycz, która wybornie smakuje w połączeniu z orzeźwiającym, lekko kwaskowym kefirem.
Koktajl najlepiej przygotować ze składników dobrze schłodzonych, trzymanych wcześniej w lodówce. Pieczenie buraków i jabłek zajmuje sporo czasu, więc warto piec je od razu w większej ilości, najlepiej przy okazji przygotowania innych dań z piekarnika. Pieczone jabłka i buraki możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniczku w lodówce i systematycznie wykorzystywać do różnych potraw (kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie znajdziesz także na naszym serwisie). Przygotowanie koktajlu z wcześniej upieczonych składników zajmie Ci tylko 5 minut.

porada dietetyka:

Krok 1

By siemię lniane mogło być strawione i wykorzystane przez organizm trzeba je najpierw zmielić np. w elektrycznym młynku (takim jak do mielenia kawy). Zmielone siemię zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 50 ml), wymieszaj i na chwilę odstaw

Krok 2

Pieczone/gotowane buraki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemnika blendera. Dodaj pieczone lub duszone jabłko, szczyptę mielonego cynamonu oraz zalane wodą siemię lniane. Całość zalej kefirem i dokładnie zmiksuj, by powstał gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz rzadsze koktajle, możesz dodać odrobinę zimnej wody.

Krok 3

Koktajl możesz pić od razu po przygotowaniu. Możesz też przygotować go wcześniej i do czasu podania trzymać w lodówce. Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokich szklanek. Możesz posypać go nasionami siemienia lnianego i udekorować małymi kawałkami pieczonych buraków oraz jabłek.