Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Koktajl mleczno-jogurtowy z kurkumą https://mlecznakuchnia.pl/koktajl-mleczno-jogurtowy-z-kurkuma/ |
By siemię lniane mogło być strawione i wykorzystane przez organizm trzeba je najpierw zmielić. Najlepiej zrobić to w elektrycznym młynku (takim jak do mielenia kawy) bezpośrednio przed dodaniem do koktajlu. Jeśli nie masz takiej możliwości to nasiona lnu możesz też na kilka godzin wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody lub w przeznaczonej do koktajlu porcji mleka.
Pomarańczę obierz, usuń pestki, podziel na mniejsze części i włóż do pojemnika blendera. Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i dodaj do pomarańczy. Dodaj także skyr, jogurt naturalny, mleko i wcześniej zmielone lub namoczone siemię lniane. Na koniec dodaj jeszcze starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru oraz mieloną kurkumę. Całość miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji.
Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokiej szklanki albo zakręcanego słoika do koktajli, by móc zabrać go ze sobą np. do pracy.