Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Koktajl mleczno-jogurtowy z kurkumą
https://mlecznakuchnia.pl/koktajl-mleczno-jogurtowy-z-kurkuma/

Koktajl mleczno-jogurtowy z kurkumą

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Koktajl mleczno-jogurtowy z nektarynką, pomarańczą i kurkumą może być pysznym drugim śniadaniem lub smaczną przekąską dla osób aktywnych oraz każdego, komu zależy na długotrwałym utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To dobre źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, wapnia, potasu, witaminy C oraz B2 i B12. Koktajl ma intensywny żółto-pomarańczowy kolor i gęstą, kremową konsystencję. Spory dodatek kurkumy i imbiru jest wyraźnie wyczuwalny w smaku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Jeśli użyjesz dojrzałych owoców, koktajl będzie wystarczająco słodki, ale jeśli wolisz słodsze smaki możesz go dodatkowo dosłodzić odrobiną miodu, syropu klonowego lub erytrolu.

porada dietetyka:

Krok 1

By siemię lniane mogło być strawione i wykorzystane przez organizm trzeba je najpierw zmielić. Najlepiej zrobić to w elektrycznym młynku (takim jak do mielenia kawy) bezpośrednio przed dodaniem do koktajlu. Jeśli nie masz takiej możliwości to nasiona lnu możesz też na kilka godzin wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody lub w przeznaczonej do koktajlu porcji mleka.

Krok 2

Pomarańczę obierz, usuń pestki, podziel na mniejsze części i włóż do pojemnika blendera. Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i dodaj do pomarańczy. Dodaj także skyr, jogurt naturalny, mleko i wcześniej zmielone lub namoczone siemię lniane. Na koniec dodaj jeszcze starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru oraz mieloną kurkumę. Całość miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Krok 3

Tuż przed podaniem koktajl przelej do wysokiej szklanki albo zakręcanego słoika do koktajli, by móc zabrać go ze sobą np. do pracy.