Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Kalafior pieczony na ostro z parmezanem
https://mlecznakuchnia.pl/kalafior-pieczony-na-ostro-z-parmezanem/

Kalafior pieczony na ostro z parmezanem

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dip jogurtowo-pietruszkowy:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Super prosty, szybki i nietuzinkowy przepis. Niesamowicie smaczny. Tak przygotowany kalafior wyglądem zachęca do spróbowania, a smakiem zaskakuje i zachwyca. Kalafior w tej wersji jest bardzo wyrazisty w smaku, dość ostry, mocno czosnkowy, a jednocześnie delikatnie słodki. Idealnie komponuje się z zimnym i łagodnym dipem jogurtowo-pietruszkowym. Dodatek parmezanu nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru i wzbogaca je w składniki odżywcze. Tak przygotowany kalafior doskonale sprawdzi się jako lekka kolacja albo bardzo sycąca przekąska w ciągu dnia.

porada dietetyka:

Krok 1

Z kalafiora usuń wszystkie liście oraz głąb i podziel go na małe różyczki. Umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Piekarnik rozgrzej do 190 0C (termoobieg).

Krok 2

W moździerzu dokładnie rozetrzyj  kmin rzymski, ziarna kolorowego pieprzu oraz płatki chili. Dodaj obrane ząbki czosnku, niepełną łyżeczkę soli i odrobinę brązowego cukru. Całość rozetrzyj na gładką pastę. Na koniec dodaj trochę curry, passatę pomidorową oraz olej. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Osuszone różyczki kalafiora przełóż do dużej misy, dodaj przygotowany sos i całość bardzo dokładnie wymieszaj, by sos równomiernie pokrył każdą różyczkę. Jeśli masz więcej czasu, warto na kilka minut zostawić tak przygotowanego kalafiora, by bardziej nabrał smaku przypraw, ale nie jest to konieczne.

Krok 4

Na blaszce połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego różyczki kalafiora tak, by jak najmniej się ze sobą wzajemnie stykały. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut (lub około 5 minut dłużej, jeśli różyczki kalafiora są dość duże). W połowie czasu pieczenia przemieszaj, by różyczki upiekły się równomiernie z każdej strony. Po upływie 20 minut pieczenia, różyczki zgarnij na jedną stronę blaszki tak, by przylegały do siebie dość ciasno i całość obficie posyp tartym parmezanem. Zapiekaj dalej jeszcze przez około 6-7 minut.

Krok 5

Gdy kalafior się piecze, przygotuj dip jogurtowo-pietruszkowy. Gęsty jogurt naturalny przełóż do miseczki. Natkę pietruszki umyj, dokładnie osusz i bardzo drobno posiekaj. Niewielką ilość posiekanej natki zostaw do dekoracji, a resztę dodaj do jogurtu. Dip dopraw jedynie odrobiną soli i białego pieprzu. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki do czasu, aż będziesz serwować danie.

Krok 6

Zapieczonego z parmezanem kalafiora najlepiej serwować od razu po upieczeniu. Najsmaczniejszy jest jeszcze gorący. Na talerzu posyp go odrobiną posiekanej natki pietruszki i podaj w towarzystwie zimnego dipu jogurtowo-pietruszkowego.