Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Domowy budyń czekoladowo-gruszkowy https://mlecznakuchnia.pl/domowy-budyn-czekoladowo-gruszkowy/ |
Z podanej w przepisie porcji mleka odlej ok. 80 ml i na chwilę odstaw. Resztę mleka (ok. 270 ml) wlej do misy blendera. Dodaj obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, kakao, 1-2 łyżeczki erytrytolu, szczyptę soli i odrobinę kardamonu lub przyprawy korzennej. Wszystko razem dokładnie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą, kremową konsystencję. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj, aż do zagotowania. Uważaj, by mleko nie wykipiało.
Gdy mleko się podgrzewa, wsyp do szklanki lub małej miseczki mąkę ziemniaczaną i powoli dolewaj do niej odlaną wcześniej porcję zimnego mleka (80 ml). Mieszaj energicznie łyżką lub rózgą tak, by nie wytworzyły się żadne gródki.
Garnek, w którym gotuje się mleko z gruszkami, na chwilę zdejmij z palnika i powoli dolewaj do niego mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej. Cały czas energicznie mieszaj rózgą, by nie powstały gródki. Garnek ponownie postaw na kuchence i cały czas mieszając gotuj całość na jak najmniejszej mocy palnika przez około 2 minuty. Gotowy budyń powinien być gęsty, jednolity i gładki.
Gorący budyń przełóż do wysokich szklanek lub pucharków deserowych. Nie mieszaj, zostaw do lekkiego ostygnięcia. Tuż przed podaniem na wierzchu ułóż dekoracyjnie warstwę skyru (możesz, ale nie musisz dosłodzić go 1 łyżeczką erytrytolu). Całość udekoruj świeżymi truskawkami.