Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Domowy budyń czekoladowo-gruszkowy
https://mlecznakuchnia.pl/domowy-budyn-czekoladowo-gruszkowy/

Domowy budyń czekoladowo-gruszkowy

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jeśli lubisz połączenie gruszki z czekoladą to na pewno zasmakuje Ci ten pyszny domowy budyń czekoladowo-gruszkowy. Jest gęsty, aksamitny, mocno czekoladowy i lekko słodki. To znakomity deser, który bez większego wysiłku przygotujesz w 10 minut, z zaledwie kilku podstawowych składników. Jest bez porównania zdrowszy od przetworzonych produktów z torebki. Bez sztucznych barwników i aromatów, bez glutenu i bez białego cukru. Podany z dodatkiem skyru i świeżych truskawek nie tylko znakomicie wygląda, ale też jest znacznie bardziej wartościowy. Gdy raz go spróbujesz, z pewnością będziesz przygotowywać go regularnie.

porada dietetyka:

 

Krok 1

Z podanej w przepisie porcji mleka odlej ok. 80 ml i na chwilę odstaw. Resztę mleka (ok. 270 ml) wlej do misy blendera. Dodaj obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, kakao, 1-2 łyżeczki erytrytolu, szczyptę soli i odrobinę kardamonu lub przyprawy korzennej. Wszystko razem dokładnie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą, kremową konsystencję. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj, aż do zagotowania. Uważaj, by mleko nie wykipiało.

Krok 2

Gdy mleko się podgrzewa, wsyp do szklanki lub małej miseczki mąkę ziemniaczaną i powoli dolewaj do niej odlaną wcześniej porcję zimnego mleka (80 ml). Mieszaj energicznie łyżką lub rózgą tak, by nie wytworzyły się żadne gródki.

Krok 3

Garnek, w którym gotuje się mleko z gruszkami, na chwilę zdejmij z palnika i powoli dolewaj do niego mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej. Cały czas energicznie mieszaj rózgą, by nie powstały gródki. Garnek ponownie postaw na kuchence i cały czas mieszając gotuj całość na jak najmniejszej mocy palnika przez około 2 minuty. Gotowy budyń powinien być gęsty, jednolity i gładki.

Krok 4

Gorący budyń przełóż do wysokich szklanek lub pucharków deserowych. Nie mieszaj, zostaw do lekkiego ostygnięcia. Tuż przed podaniem na wierzchu ułóż dekoracyjnie warstwę skyru (możesz, ale nie musisz dosłodzić go 1 łyżeczką erytrytolu). Całość udekoruj świeżymi truskawkami.