Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Deser straciatella ze skyru z
https://mlecznakuchnia.pl/deser-straciatella-ze-skyru-z/

Deser straciatella ze skyru z

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Lubisz sernik na zimno, ale przygotowanie całej porcji ciasta to dla ciebie za dużo? Deser straciatella to strzał w dziesiątkę. Efektowny, mleczno-owocowy deser z kawałkami czekolady i kwaśną czerwoną porzeczką sprawdzi się na leniwe niedzielne popołudnie i nie tylko.

porada dietetyka:

Krok 1

Galaretkę zalej 400 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki do stężenia na około 50 minut.

Krok 2

Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody. Odstaw do delikatnego przestudzenia.

Krok 3

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Krok 4

Gorzką czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, następnie wymieszaj ze skyrem, białą czekoladą, następnie dodaj przestudzoną żelatynę. Masę przelej do pucharków ze stężałą galaretką, wstaw do lodówki na około 40 minut.

Krok 5

Na deserach ułóż owoce.