Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Czym są probiotyki? https://mlecznakuchnia.pl/czym-sa-probiotyki/ |
Określenie probiotyk dotyczy szczepu drobnoustroju, który podawany człowiekowi wpływa korzystnie na poprawę jego zdrowia. Mikroorganizmy uznane dzisiaj za probiotyczne to drobnoustroje występujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Najczęściej są to szczepy należące do gatunków: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium bifidum oraz Bifidobacterium infantis. Do głównych zadań probiotyków należą:
Bakterie probiotyczne posiadają zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B, witaminy K oraz kwasu foliowego, którego niedobory obserwuje się w zwyczajowych dietach. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę przy redukcji homocysteiny, niezależnego czynnika ryzyka miażdżycy. Powinny o nim pamiętać też kobiety w ciąży – kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu.
Mleko i mleczne napoje fermentowane są naturalnym źródłem występowania bakterii probiotycznych. W 1 gramie dobrej jakości jogurtu probiotycznego, powinno znajdować się ok. 108 bakterii, a więc wraz ze spożyciem 150 g jogurtu przyjmujemy ich ogromną dawkę. W ostatnich latach wprowadzono na rynek nową generację mlecznych napojów fermentowanych zawierających dodatkowe bakterie flory jelitowej z rodzaju Lactobacillus lub Bifidobacterium. Produkty te nazywane są również napojami trzeciej generacji, biojogurtami, czy żywymi jogurtami. Skład gatunkowy dodatkowej mikroflory probiotycznej powinien być wyszczególniony na opakowaniach.
Mleko oraz mleczne napoje fermentowane spełniają o wiele więcej prozdrowotnych funkcji, o czym napisaliśmy w tym artykule. Z kolei pod tym linkiem zebraliśmy i opisaliśmy najpopularniejsze napoje fermentowane. Zachęcamy do poszukania czegoś dla siebie.
Page: {PAGENO} |